»Ob dosežkih te zime ni nobene realne možnosti, da bi se nad Oslom lahko nadejali kolajne. Ob 21. mestu kot mojem najboljšem dosežku sezone bi bilo malo čudno, če bi govorila o kolajni. Če bom optimalno izvedla najboljše nastope sezone, bom lahko zadovoljna,« je biatlonka Teja Gregorin, prinašalka zlatih kolajn z velikih tekmovanj, izrazila realne želje pred včerajšnjim odhodom na 44. svetovno prvenstvo v biatlonu na kultno prizorišče Holmenkollen nad Oslom. Besede najboljše biatlonke, dobitnice kolajn s svetovnih prvenstev (Pjongčang 2009, Ruhpolding 2012) in olimpijske kolajne iz Sočija 2014, odražajo stanje duha v biatlonski reprezentance, ki na čelu z branilcem naslova svetovnega prvaka in največjim dolžnikom sezone Jakovom Fakom na Norveškem rešuje sezono. Začelo se bo v četrtek z (nekoč) paradno disciplino, mešanimi štafetami v standardni postavi z Andrejo Mali in Klemenom Bauerjem.

V reprezentanci, v kateri je še peterica Anja Eržen, Urška Poje, Rok Tršan, Miha Dolžan in Lenart Oblak, ni čutiti napetosti. Vsi se kljub loteriji s streljanjem zavedajo, da so čudeži redki. Je le glasno upanje, da jim bo vsaj ob vrhuncu sezone uspelo uresničiti nekaj visokih pričakovanj z njenega začetka. »Ostajamo pri cilju – eni uvrstitvi na zmagovalni oder,« vodja panoge Janez Ožbolt ni znižal visokih ciljev, čeprav je najboljši dosežek v svetovnem pokalu ena uvrstitev med deseterico Jakova Faka.

»Ko me sprašujete o vzrokih za slabši začetek sezone pred vrhuncem zime, povem, da o tem ne želim govoriti,« je s premislekom odgovarjal glavni trener Tomaš Kos. V krizi je ohranil zaupanje vodstva in varovancev, tudi Klemena Bauerja, ki je z bolniškim opravičilom reševal ugled decembra in februarja. »Ne bi rekel, da je bila situacija zame težja, ko je šlo slabše. Nikoli ni lahko. Če bi govoril o vzrokih, bi preveč vznemirjal tekmovalce, koristi pa v tem času ne bi bilo. Za to bo čas po koncu sezone. Sedaj se nadejam le, da so težave mimo in bomo treniranost lahko izkoristili. Trend je na zadnjih tekmah šel v pozitivno smer, trening tudi,« je umirjeni Kosi, kot ga kličejo, širil optimizem.

Ob tem se je le zasmejal, ko smo mu omenili senzacionalni izid sobotne tekme slovenskega pokala, kjer je benjamin reprezentance Miha Dovžan za pol sekunde premagal aktualnega svetovnega prvaka v skupinskem startu Jakova Faka. »To je po eni plati dobro za šport. Je vsaj zanimivo,« se je zasmejal Kos. Senzacije ni analiziral, Jakov Fak pa je bil šokiran. »Seveda sem bil jezen. Sem vedno, ko me kdo premaga. Mar bi hitreje vstal z odeje na strelišču. Miha je šele drugi, ki me je doslej premagal na tekmah v Sloveniji v sedmih letih. Tudi Janez Marič me je lani premagal pred svetovnim prvenstvom. Me pa vsak tak poraz razdraži,« je podrobnosti nizal Jakov Fak. Verjetno upa, da bo imel poraz doma dober vpliv po nizu težav. »Trend pripravljenosti se dviga. Svetovno prvenstvo je in bodo posebne tekme. Napet sem. Vendar če po taki zimi prinesem kolajno s Holmenkollna, bo to eden največjih podvigov v zgodovini biatlona.«