Hair Beauty je med sodelujočimi v Zlati niti stari znanec, saj za preverjanje kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo skrbi sedmo leto, med finalisti pa je bil kar petkrat. Strokovnjaki za lasno kozmetiko sicer do sedaj niso bili nikoli izbrani za najboljšega zaposlovalca med malimi podjetji, a neke vrste tekmovanje z drugimi jih niti ne zanima, poudarja Romana Djuran, direktorica podjetja. »Pomembni so nam predvsem naša povezanost, kolegialnost in zavzetost ter pripravljenost na strokovno rast.«

V povprečju so sodelavci stari 30 let. Tudi mladost ekipe daje podjetju možnost, da še hitreje uvaja orodja, ki so v podporo njihovim kupcem in tudi njihovim sodelavcem. »Letos bomo še razširili prodajni asortiman in nadgradili naša specialna znanja na področju nege las, izrabljali razvoj novih digitalnih medijev za krepitev e-prodaje in e-učenja. Naš izobraževalni sistem je še vedno naše najmočnejše orožje,« poudarja direktorica.

Podjetje se razvija s pogledom naprej, k čemur jih v veliki meri spodbuda njihov principal. »Razvija namreč pripomočke na področju e-učenja. Zavedamo se novih trendov, ki prihajajo predvsem z mlajšimi generacijami.« A na nekaterih področjih bodo vseeno ostali »konzervativni«. »Frizer vas v virtualnem svetu še vedno ne bo mogel pobarvati ali vas ostriči kar preko interneta. Vesela sem, da delamo na področju mode in da je naša branža kot živ organizem,« komentira Romana Djuran.

Prvič se letos izboru najboljših zaposlovalcev pridružuje tudi renški Eurospin Eko, ki je tako eno od desetih velikih podjetij, ki sodelujejo v Zlati niti. Trgovsko podjetje zaposluje več kot 400 sodelavcev, v minulem letu pa so ustvarili skoraj za 120 milijonov evrov prihodkov.

»Vse nove sodelavce po uspešno opravljeni preizkusni dobi zaposlimo za nedoločen čas. Smo hitro rastoče, a hkrati stabilno podjetje, na prvo mesto skušamo postavljati dobre odnose z zaposlenimi in med njimi. Smo mlad, dinamičen in usklajen kolektiv,« med prednostmi zaposlitve v Eurospin Eko našteva Karmen Ličen, vodja kadrovske službe v podjetju, kjer so sodelavci v povprečju stari slabih 36 let.

Letos bodo z odprtjem štirih novih trgovin zaposlili okoli 35 ljudi, predvsem prodajalcev, blagajničarjev in mesarjev, ki jih najtežje dobijo, zato razmišljajo o oblikovanju programa za priučitev mesarjev. V podjetju opažajo, da se zaradi narave dela v trgovini, zaradi zahtev trga in stalne rasti podjetja pojavlja potreba po vedno bolj specializiranem in avtonomnem kadru. »Kakšni poklici se bodo razvili na našem področju čez deset in več let, je težko napovedati. Ni pa izključeno, da se ne bodo trenutna delovna mesta še dodatno delila po posameznih delovnih nalogah in se bodo zato razvili novi, še bolj specializirani profili.«

Večkratna gorenjska gazela Lotrič Meroslovje iz Selc pri Železnikih kakovost odnosa med zaposlenimi in organizacijo letos meri že šestič. Podjetje je bilo v Zlati niti 2012 že prepoznano za najboljšega zaposlovalca med malimi podjetji. Marko Lotrič, direktor skupine, v kateri je že sedem podjetij, ki delujejo tudi na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Makedoniji, od začetka leta pa tudi v Avstriji, pravi, da je prednost dela v njihovem podjetju to, da sledijo načelom učeče se organizacije.

Sodelavci v njihovem kolektivu so v povprečju stari 36 let. »Vključevanje mladih v podjetje nam je zelo pomembno. Z znanjem, zavzetostjo za delo, samoiniciativnostjo in vedoželjnostjo mladi pripomorejo k oblikovanju novih inovativnih idej, usmerjenih v uporabne rešitve. Zavedamo se, da bodo nekoč predstavljali steber podjetja, zato tudi spodbujamo prenos znanja med vsemi zaposlenimi,« poudarja Marko Lotrič. Skupina bo letos najverjetneje že presegla pet milijonov evrov skupnih prihodkov.

Brez kadrovske nadgradnje podjetja ne bodo mogli uresničevati smelih načrtov, ki so si jih zastavili za prihodnost. Tako so letos že zaposlili diplomirano mikrobiologinjo in elektrotehnika, zaposlitev bodo ponudili tudi diplomantkoma s področja zdravstva in magistroma strojništva. Nameravajo zaposliti tudi ekonomista. Glede na trenutni trend razvoja storitev in produktov v podjetju bodo v prihodnosti zaposlovali nove sodelavce z znanjem s področja mehatronike, elektro in strojnega inženirstva ter bioznanosti v povezavi z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami. Zadnjo februarsko soboto se bodo predstavili finalisti Gorenjska banka, Klika in Lidl Slovenija, ki so med finalisti prvič, ter Droga Kolinska in Intera, ki je bila že prepoznana za najboljšega zaposlovalca. jpš