Najslabše je bilo z nafto, ki je izgubila kar 30 odstotkov svoje vrednosti in dosegla svojo najnižjo točko pri 26 dolarjih za 159-litrski sodček. Vse kaže, da je bila ta cena dovolj nizka, da so se glavni proizvajalci nafte, zbrani v organizacijo OPEC, in Rusija zganili ter začeli stabilizirati ceno nafte. Tako nizke cene so namreč že zelo močno načele finančni položaj teh držav, kjer prihodki od nafte predstavljajo glavni vir proračunskih prihodkov. V upanju na neko rešitev so se posledično cene nafte v zadnji treh dneh okrepile za 20 odstotkov.

Sestanek proizvajalcev nafte, ki poteka te dni v Dohi, je sicer za zdaj postregel samo z enim dogovorom, in to je, da bodo obdržali proizvodnjo nafte na rekordno visokem nivoju iz januarja. Tak dogovor po vsej verjetnosti ne prinaša prave rešitve. Svet se namreč še naprej sooča z močnim presežkom ponudbe, hkrati pa so skladišča za shranjevanje nafte skoraj polna.

Edina svetla točka v letošnjem letu so bile tako žlahtne kovine, še posebno zlato in srebro, po katerih so vlagatelji v času finančne panike pospešeno posegali. Cena zlata je tako letos na najvišji točki beležila že lep 20-odstotni donos, cena srebra pa 16-odstotnega. Pri delnicah je še bolje kazalo delnicam rudnikov zlata, zbranih v ETF GDX, ki so pridobile kar 37 odstotkov vrednosti. Zlato je tako po dolgem času ponovno postalo aktualno.

Zadnji odboj cen nafte je pomagal tudi pri odboju delniških trgov, ki so se v zadnjih treh dneh lepo okrepili. Najbolj so se tako okrepili sektorji, kjer so imeli vlagatelji najvišje tako imenovane kratke pozicije, kar pomeni, da so stavili na nadaljnji padec cen delnic. Med zmagovalci so se tako znašli energetski sektor, sektor surovin in finančni sektor, ki je do energetskega sektorja močno izpostavljen po posojilih. Vprašanje cen nafte in s tem usoda vseh udeleženih je bil samo eden od dejavnikov, ki so v letošnjem letu prestrašili vlagatelje. Te namreč močno skrbi tudi ohlajevanje Kitajske in vzdržnost njene valute, za branjene katere Kitajska porabi kar 100 milijard dolarjev na mesec.

Skratka, finančni trgi se soočajo s številnimi problemi, katerih reševanje bo trajalo kar nekaj časa in katerih končni izid bo močno zaznamoval borzno gibanje.