To, kar je bil nekoč Oliver Mlakar, sinonim za voditelja kviza, je zdaj Tarik Filipović. Toda po letih najrazličnejših kvizov je bosanski igralec, ki živi in dela v Zagrebu na hrvaški nacionalni televiziji, dobil v vodenje večerni šov. Sicer ni v elitnem večernem terminu konec tedna, temveč ob torkih, a Tarik Filipović naj bi bil sam po sebi dovolj velika zvezda, da privabi gledalce. Če pa je ob njem še Goran Višnjić kot gost, potem bi se marsikatera televizijska gledalka pridušala, da toliko moške lepote na kupu televizijski zaslon ne prenese. Ali toliko pameti, ko je gostil Ramba Amadeusa.

Toda kljub temu da je zvezdniška, se zdi, da oddaja Satirikon prekaljenemu voditelju kvizov ne ustreza. Nenadoma se je moral preleviti v voditelja, ki poje in poka šale. Čeprav je odličen igralec, celo odličen komik, ga televizija ni vajena v vlogi večernega zabavljača. Ker pa je Filipović blagovna znamka, si ga želijo v vsaki televizijski produkciji ne glede na to, ali gre za kviz, zabavno oddajo ali nadaljevanko. Tako trenutno nastopa tudi v seriji Nor, zmeden, normalen na Nova TV in v Črno-belem svetu na HRT, obeh zelo priljubljenih nadaljevankah hrvaške televizije.

Kvizov nikoli ne zmanjka

Ni popolnoma jasno, kaj ga dela dobrega voditelja kviza. Medijsko slaven je postal kot voditelj Skrite kamere, takoj po tem pa kot voditelj kviza Kdo želi biti milijonar?. Prav po njegovi zaslugi se je ta kviz na Hrvaškem obdržal mnogo dlje kot drugje, vključno s Slovenijo, kjer ga je tudi vodil zvezdnik – Jonas Žnidaršič. V sedmih letih, kolikor je vodil ta kviz, je poskrbel tudi za precej odmeven škandal, ko je izjavil, da bi morala biti zagrebška bolnišnica prekrita z zlatom glede na to, koliko donacij so dobili. Celo znotraj nacionalne televizije so tedaj zahtevali, da mora Tarik Filipović zaradi namigov o korupciji v bolnišnici oditi. To naj bi bil tudi vzrok, da je nekaj mesecev kasneje vodil zadnjega Milijonarja. Toda bil je prevelika zvezda, da bi bi ga kar odgnali. Tedaj je že vodil kviz 1 proti 100, kasneje je dobil še kviza Vse ob sedmih in Lov, ki ga še vedno vodi. Prav v tem kvizu je tudi pokazal, da ni nujno, da so mu vsi igralci simpatični. Ko je sodeloval blagajnik lokalnega odbora HDZ, ki je v kvizu preračunljivo želel zaslužiti na tuji račun, je Filipović iskreno dejal, da mu ni niti malo žal, ker je izpadel.

Najbogatejši hrvaški TV-zvezdnik

Ni popolnoma jasno, kaj je zaslužno za to, da je Filipović postal tak zvezdnik. Morebiti resen obraz, očala, pa vendar tudi šarm in neka mirna skromnost, ki vsako taščo prepriča, da bi bil popoln zet. »Naš« je tako na Hrvaškem kot v Bosni. Rojen v Zenici je ostal v Zagrebu v času vojne, ko je študiral in se preživljal z delom v avtopralnici, kot natakar in prodajalec časopisa. Okoliščine so torej hotele, da je ostal v Zagrebu. Sicer bi bil verjetno le zelo dober gledališki igralec kje v Sarajevu, tako pa je velik hrvaški televizijski zvezdnik, zahvaljujoč uredniku HRT Lazu Goluži, ki je v njem prepoznal potencial in z njim podpisal večletno ekskluzivno pogodbo. Ocenjujejo, da je samo njegovo ime kot blagovna znamka vredno milijon evrov. Velja za najbogatejšega hrvaškega televizijskega zvezdnika, ki služi tako s honorarji kot z oglasi za vse mogoče: od Škode, Volkswagna, Diners Cluba do Konzuma in stavnic. Ustanovil je celo podjetje, ki se ukvarja le s posli, vezanimi na njegovo ime. To, da z ženo, nekdanjo misico Lejlo Šehović, izdeluje kolekcijo zlatih prstanov, pomeni le postranski zaslužek.