Bodo potem obsojeni kaznivih dejanj, ki so jih v pogajanjih s tožilci le priznali krivdo in se »lepo in skesano« vedli, od sedaj naprej postali kandidati še za slovensko osebnost leta?

Ne rektor dr. Jože Mencinger, ampak predsednik države Milna Kučan je imel prav!

Dr. Mencinger, pravnik in ekonomist, je v letih 1996/98 podal še vedno ne preklicano, usodno in pogubno izjavo: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«

Predsednik države Milan Kučan, pravnik, pa je televizijskem pogovoru na nacionalni TV, v torek, 15. januarja 2002, med drugim izjavil, da je nameravani menedžerski odkup v podjetju BTC Ljubljana neetičen, saj pomeni »siromašenje« podjetja.

»Saj ni potrebe, da bi kredite vračali,« je Bine Kordež, nesojeni glavni lastnik Merkurja, samozavestno dejal še oktobra 2007. Nihče od poklicanih in pristojnih, njemu in podobnim, tedaj ni niti javno oporekal. Pravna država tedaj torej ni ukrepala.

Enako ne politika, ne desna ne leva, ki jo je usmerjal interes Foruma 21.

Tedanja desna politika ni dojela oškodovanja gospodarstva.

Vse politike, leve in desne, dotlej niso sprejele ali niso dojele ključnih EU-direktiv! Načrtno ali iz neznanja?

Šele leta 2008 je Janševa vlada, pod pritiskom javnosti, le spremenila zakon o prevzemih, da onemogoči izčrpavanje ciljne gospodarske družbe. Vse do tedaj država ni sledila evropski direktivi o varovanju delničarjev in upnikov. Kar je zame še vedno nezaslišano!

Večina držav EU prevzemniku zakonsko prepoveduje finančno pomoč družbe, ki se prevzema. Prepovedano je, da ta zastavi vrednostne papirje, delnice, ciljne družbe za pridobitev denarja ali posojila (kredita) s strani finančnih institucij (bank). EU torej prepoveduje prevzemniku izčrpavanje in oškodovanje gospodarske družbe. Žal je to pri nas še vedno strogo zaupna in »tabu tema«.

Kdo vse je tu zatajil?

Kdo je povzročil oškodovanja, propadanje in ne razvoja gospodarstva, slabe kredite in bančno luknjo?

Ali se to res še ne vidi, ni sankcij, niti na volitvah?

Dokler je v družbi »oškodovanje pri gospodarjenju« za nagrade izbrancem sprejemljivo, državljanom preostane le še pošteno ustvarjalno delo za »vsako ceno«!

Narod si piše sodbo sam!

Slaba perspektiva!

Franc Mihič, Ribnica