Po več kot dvomesečnem premoru zaradi EP na Poljskem bodo Celjani nadaljevali evropsko sezono prav v deželi gostiteljici letošnjega Eura. V boju za šesto mesto v skupini, ki še kot zadnje pelje v osmino finala, pivovarjem trenutno ne kaže dobro (peti Zagreb s tekmo več ima devet točk, šesta Wisla osem, CPL le tri), za nadaljevanje sanjarjenja o napredovanju med 16 najboljših v Evropi pa pride danes v mestu ob reki Visli v poštev le zmaga. V primeru poraza bi bili Poljaki že nedosegljivi, o zadnjem potniku za osmino finala pa bi odločala Zagreb in Celje, ki ju medsebojni dvoboj čaka čez dva tedna na Hrvaškem.

»V zakulisju je slišati, da je Wisla že vnaprej vknjižila zmago proti Celju. S tem se nikakor ne strinjam, naredili bomo vse, da ji prekrižamo načrte. Po daljšem premoru smo že odigrali nekaj tekem, ki smo jih rezultatsko uspešno zaključili, a forma še ni na ravni, ki jo je ekipa sposobna doseči. Vseeno sem prepričan, da nam v Plocku lahko uspe,« se nadeja celjski trener Branko Tamše, ki je vzdušje v dvorani Orlen Arena v Plocku na lastni koži že občutil kot igralec in trener. A vsaj takšne težave, kot bi jih utegnil imeti z ekipo, katere trener je Manolo Cadenas, selektor Španije, ki je na EP na Poljskem osvojila srebrno kolajno, ima Tamše tudi zaradi poškodb lastnega igralskega kadra. Na sredini ligaški tekmi proti Krki v Novem mestu si je levi zunanji igralec Marko Dujmovič izpahnil ramo in bo odsoten dlje časa, na četrtkovem treningu je Vid Poteko staknil poškodbo gležnja (vseeno je bil med potniki za Plock), na bolniški – tudi njegov nastop je vprašljiv – pa je zaradi udarca v dimlje še en levi zunanji, Brazilec Arthur Malburg Patrianova.

Brazilec se je prav na tekmi oktobra lani v Zlatorogu, ko je Wisla zmagala z 28:25, vrnil na igrišče po sedmih mesecih po poškodbi in operaciji kolenskih križnih vezi, na evropskem debiju pa je 22-letni Patrianova dosegel tri zadetke. V primerjavi s takratno tekmo sta obe ekipi izgubili po enega desnega zunanjega igralca: Celjane, ki so mu ponujali podaljšanje pogodbe, je zapustil občasni hrvaški reprezentant Šime Ivić in okrepil francoski Nantes (tam brani Gorazd Škof, nova okrepitev Francozov je tudi Uroš Bundalo), Wislo pa Srb Nemanja Zelenović, tudi nekdanji član Celja, ki bi moral v Magdeburg šele po tej sezoni, a je odšel predčasno zaradi poškodbe Slovenca Jureta Natka.

S skoraj 37 leti je srbski vratar Ivan Gajić najstarejši v celjski ekipi, na prvi tekmi proti Wisli v Zlatorogu – tik pred polčasom so Poljaki vodili kar s 17:9 – pa je zbral le šest obramb (Urban Lesjak nobene). »Wisla je takrat kaznovala vse naše napake in izkoristila šok, ki smo ga teden dni prej doživeli z domačim porazom proti Zagrebu. A tudi doma Wisla ni favorit, saj ni boljša od nas, zato ne bo presenečenje, če zmagamo. No, zmage ne morem obljubiti, a si je želim in verjamem vanjo,« o morebitnem maščevanju za oktobrski poraz v Zlatorogu pravi Ivan Gajić, njega in soigralce pa bo s tribun dvorane, ki se imenuje po glavnem sponzorju kluba, naftni družbi Orlen, proti sedemkratnim prvakom Poljske (nazadnje 2011) spodbujalo tudi 50 celjskih navijačev.