Nekaj informacij je Tanja sicer izbrskala na spletni strani tamkajšnjega turističnega društva, nekaj iztočnica pa ji je poslala kar hči, ki je nekaj let živela v Velenju in ta del Slovenije dobro pozna. Tako sta si najprej ogledala rojstno hišo slikarja Jožeta Tisnikarja. Imela sta srečo, da sta se lahko zapletla v prijeten klepet s še živečim sorodnikom slikarja, ki živi v tej hiši. »Tam vsako leto organizirajo slikarske kolonije. Trenutno na stenah ni bilo veliko slik, saj so razstavljene v Slovenj Gradcu. Je pa na stenah še nekaj slik drugih slikarjev,« pove Tanja, ki ne pozabi omeniti, da je kljub vsemu v hiši razstavljena ena originalna Tisnikarjeva slika. Po ogledu slikarjeve hiše sta si nasproti le-te ogledala še zanimivo kaščo, zidano iz kamna.

Raziskovanje Mislinje sta nadaljevala z ogledom Zoisovega parka z veličastnimi drevesi, starimi okoli 250 let, ki sodijo med najdebelejša v Sloveniji. »V parku je pano s fotografijami in besedilom o zgodovini tega kraja,« še pove. Z obiskom kmetije Jevšnik, kjer vzgajajo islandske konje in prirejajo tekme, je na svoj račun prišel predvsem Zoran, ki rad jaha, doma ima pravo živalsko farmo, med drugim tudi dva manjša konja, ki sta veselje predvsem njunima vnukoma. »Lastnica nam je pokazala celo posestvo in živali. Razen konj imajo tudi race, gosi, purane, psa, mačko,« sta bila nad videnim zadovoljna oba. »Seveda naju je na poti do kmetije Jevšnik navdušila tudi cerkev sv. Ahaca, ki je dobro ohranjena in je primerek kakovostne poznogotske arhitekture iz okoli leta 1470. Prvič se omenja leta 1476, ko so jo komaj zgrajeno požgali Turki. Gotski zvon nosi letnico 1478, kar pomeni, da gre za eno najstarejših cerkva na Koroškem,« nam je povedala Tanja, ki je tudi priznala, da sta veliko podatkov dobila ravno v Turističnem društvu Mislinje. »Tako pred občinsko stavbo kot tudi na postaji sva naletela na zanimive informativne table, na eni od njih pa so označene tudi planinske poti.«

Lačna sta izbrala picerijo Vagon, ki jima jo je priporočala hči. »Nahaja se v nekdanji železniški postaji, hrana je zanimiva. Sladica sladki šveler je postavljena kot proga. Tudi lokal je prav zanimiv, narejen kot vagon.« Po vsej trasi nekdanje železnice so urejene kolesarske poti z zanimivim kolesarskim kažipotom,« navdušena nad novo zgodbo, ki jo piše nekdanja železniška postaja, pove Tanja. Med sprehodom po ulicah Mislinje sta naletela tudi na pusti karneval.

Seveda sta izvidnika dan zaključila v soteski Huda luknja in ker je ogled možen le ob spremstvu jamarja in ob predhodni najavi, ostala kar na površju. Ogledala sta si še športni center srednje velikih skakalnic, kjer se zvrsti več pomembnih prvenstev. »Skoki dosežejo dolžino okoli 100 metrov,« še pove Tanja.