Predlog osnutka zakona o športu je v javni razpravi naletel na številne kritike. Sedanja zakonska ureditev športa sega v leto 1998, novosti v svežem predlogu zakona pa po mnenju direktorja direktorata za šport Bora Štrumblja ne prinašajo revolucionarnih sprememb. Glede na ostro polemiko je velika verjetnost, da bodo morali sedanji predlog zakona o športu zakrpati s popravki.

Kje je kamen spotike? Nasprotniki pravijo, da zakon ne zagotavlja dovolj pravic športnikom pri zaposlovanju, saj naj bi predlagatelji ščitili predvsem interese športnih klubov. Predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca so zmotile spremembe pri razdeljevanju in porabi finančnih sredstev Fundacije za šport. Gabrovec je izrazil pomislek, da bi se (javna) sredstva fundacije v primeru sprejetja predloga zakona prenesla v proračun države. Župani slovenskih občin nasprotujejo predlogu zakona v delu, ki se nanaša na zmanjšanje njihovih pristojnosti v povezavi z delitvijo javnega denarja za športno dejavnost. Kot predvideva predlog zakona, bi se morali občinski delavci pri sprejetju letnega programa športa na lokalni ravni posvetovati z občinskimi športnimi zvezami in pridobiti njihovo soglasje.

Eden najglasnejši kritikov predloga zakona je dolgoletni športni delavec Tomo Levovnik, ki je na več tipkanih straneh podrobno opozoril na pasti pri spreminjanju zakonodaje. Njegova razmišljanja v celoti objavljamo na naši spletni strani. V dinamičnem soočenju mnenj prejšnji teden so različni sogovorniki iz športnega sveta opozarjali na pomanjkanje prave strategije pri pripravi osnutka zakona o športu, ki športnikom po njihovem mnenju ponuja premalo socialne varnosti. Upokojeni športni novinar Otto Giacomelli je omenil, da Slovenija pravzaprav potrebuje zakon o podpori športa in da sedanji predlog še naprej duši civilno sfero. Uslužbenka direktorata za šport in avtorica predlagane zakonske ureditve na področju športa Mojca Pečnik Ternovšek je poudarila, da predlog zakona ni slab, saj so odpravili pomanjkljivosti. Če bo zakon v tej obliki sprejet, bodo športni klubi lahko upravljali športne objekte, reprezentance bodo uveljavile enotne barve, na novo sta opredeljena strokovno delo v športu in vloga nacionalnih panožni zvez...

Razprava še vedno poteka, nič pa ne kaže, da bi zakon o športu lahko prav kmalu potrdili tudi v parlamentu. Na ministrstvu pravijo, da bi lahko zakon v najboljšem primeru sprejeli do poletja, mnogi sogovorniki pa menijo, da zakona ne bodo spravili pod streho niti do izteka koledarskega leta.