»Pripravljal sem se na pot v ZDA na priprave in prve dirke z novo ekipo Lupus, ko sem dobil sporočilo z UCI, da sem suspendiran. Pričakoval sem, da je sporočilo UCI o sprostitvi bančne garancije, ker pol leta v nekdanji ekipi Smartstop nismo dobili plač, ne pa tole. Seveda sem šokiran. Test vzorca A je bil opravljen leta 2012 in negativen, test B pa po toliko letih pozitiven. Začuden sem, a kaj morem. Seveda se s takim koncem ne bom sprijaznil. Ne predajam se. Vesel sem podpore številnih, kar me drži pokonci. Po nasvetu odvetnika drugih izjav in pojasnil ne dajem,« se je Jure Kocjan odzval po novici, da je bil njegov antidopinški vzorec, vzet pred dirko Dwars door Drenthe v Belgiji 8. marca 2012, pozitiven na EPO. Slovenski reprezentant je tedaj vozil za ameriško ekipo Team Type 1. Z dosežki v tistem obdobju ni izstopal, kar bi morda izkazovalo posredni sum, da si je zdaj 31-letni kolesar želel pomagati na nedovoljeni način. Včeraj so ga v Lupusu že odpustili.

Gre za četrti podoben primer, ko vzorce po novi strategiji boja proti dopingu očitno še enkrat pregledujejo in so pozitivni na krvni eritropoetin. Istega meseca (27. marec 2012) sta bila pozitivna gorska kolesarka Blaža Klemenčič in italijanski profesionalec iz ruske Katjuše Giampaolo Caruso. Oba sta suspendirana od lanskega poletja, a primera še nista razrešena. Kot tudi ne primer že upokojenega ruskega kolesarja Alexa Shmidta, ki je bil pozitiven na EPO celo na dirki v Ruandi konec novembra 2011, kar je izrazito izstopajoč paradoks, saj gre za najobrobnejšo dirko v Afriki konec sezone. Glede na dosedanjo prakso UCI se ti primeri vlečejo nerazumljivo dolgo, kar je še en očiten znak na zelo specifično situacijo nove strategije boja proti dopingu. Ni niti javnih podatkov, kako teče postopek, če je test, kot v Kocjanovem primeru, narejen iz vzorca B, ki sicer po dosedanji praksi sodi za potrditev vzorca A. Vzorca C sistem ne pozna.

Omenjeni trije primeri (Klemenčič, Caruso, Shmidt) so najstarejšega datuma na seznamu suspendiranih na strani UCI. Tekmovalci niso kaznovani, a ne morejo tekmovati. Blaža Klemenčič se je od objave primera povsem umaknila s športne scene, niti ni komentirala svojega položaja. Po novem sistemu delovanja boja proti dopingu se s primerom ne ukvarja slovenska SLOADO, ampak UCI oziroma njihova neodvisna organizacija (CADF), ki tudi vodi omenjene dopinške primere.