Po dobrem letu različnih postopkov je trboveljski DEWESoft od NLB te dni odkupil dobro tretjino prostorov nekdanje Iskre, ki je v njihovi neposredni bližini. V prostorih nameravajo urediti inkubator Katapult, je pojasnil izvršni direktor podjetja Andrej Orožen.

Sicer pa bosta na seznamu letošnjih DEWESoftovih naložb tudi nakupa njihovega dolgoletnega francoskega partnerja DEWEFrance in angleškega partnerja DEWESoft UK. Nedavno so odprli tudi podjetje v Sao Paolu v Braziliji, načrte, da odprejo pisarno v Turčiji, ki naj bi bila zadolžena za bližnjevzhodne trge in ZAE, pa so zaradi aktualnih zaostrenih razmer začasno postavili v kot. Začeli so poslovati tudi v Kolumbiji in Mehiki.

Naloga inkubatorja Katapult, ki bo ustanovljen februarja, je na različne načine podpirati zagonska podjetja pa tudi podjetja, ki so že na trgu, a nimajo pravega pospeška rasti. K temu jih je med drugim spodbudilo zelo uspešno sodelovanje s Chipolom, ki se je sicer po nekajmesečnem gostovanju v prostorih DEWESofta preselil v Hrastnik in v svojem tretjem letu poslovanja že ustvarja več kot dva milijona in pol evrov prihodkov.

V Katapultu, ki naj bi vsako leto ponudil inkubiranje štirim start upom, bo poleg Chipola, ki se zdaj vrača v Trbovlje, tudi ekipa Hill Strike, ki gre februarja po zagonski denar na kickstarter.

Model prenesti v vse regije

Pod svoje okrilje bodo vzeli predvsem ekipe in podjetja, ki delujejo na sorodnem področju kot DEWESoft, da jim bo DEWESoftova ekipa lahko ponudila tehnično in strokovno pomoč ter jim s svojo prodajno mrežo pomagala tudi pri globalni prodaji. Zagotovili jim bodo celovito podporo, kot so administrativne in računovodske storitve, pomoč pri postavitvi proizvodnje in prodajne mreže, marketingu, nabavi pa tudi pri pridobivanju financiranja in zagotavljanju nepovratnih sredstev. V Katapultu bo tudi podjetje Monodaq, ki ga je kot spin off ustanovil DEWESoft.

Poskrbeli bodo predvsem za lokalne start upe. Verjamejo, da je v vsaki slovenski regiji gazela, ki bo z veseljem podprla nastanek takega tehnološkega centra. DEWESoft v zameno za podporo podjetjem ne bo zahteval lastniškega deleža v njih.

Namesto prodaje tujcem zaposleni postajajo solastniki

Z novim letom so v DEWESoftu začeli postopke postavljanja sistema deležništva. Ustanovitelja podjetja, Andrej Orožen in Jure Knez, sta namreč sodelavcem ponudila v odkup delež podjetja, katerega večinski lastnik je sicer Knez. Za to sta se direktorja odločila, ker imata vse več ponudb za odkup DEWESofta, a želita, da podjetje ostane v domačih rokah.

Lani naj bi jim namreč multinacionalka National Instruments, ki je sicer tudi ena od njihovih partnerjev, ponujala petkratno računovodsko ocenjeno vrednost podjetja. Sodelavci bodo lastniške deleže odkupovali po knjigovodski vrednosti podjetja. Prvi del notranjega odkupa bodo končali maja.

Podjetje se je zavezalo, da bo v vsakem trenutku sposobno solastnikom izplačati denar, to pa se bo zgodilo tudi v primeru, ko se bo zaposleni odločil zapustiti podjetje. Nihče, ki ni del podjetja, ne more biti njegov lastnik. To velja tudi za oba direktorja, saj menita, da ni pošteno, če bi se operativno umaknila iz podjetja in pobirala sadove dela nekoga drugega. Orožen želi, da bi model deležništva zaživel tudi v drugih njihovih hčerinskih podjetjih. DEWESoft je lani zrasel za petino, in sicer na 13,7 milijona evrov, tako dinamično rast pa bodo najverjetneje ohranili tudi letos.