Da slovensko in madžarsko politiko do begunske krize druži zaščita schengenske meje z žičnato ograjo, je bilo jasno že pred srečanjem obeh vlad. Kako sorodne poglede delita premierja Miro Cerar in Viktor Orban, pa je postalo jasno šele včeraj. »S kolegom Viktorjem sva med tistimi v Evropi, ki intenzivneje iščeva rešitve,« je dejal slovenski premier.

Madžarska denimo podpira Cerarjev predlog o vzpostavitvi druge obrambne linije schengenskega območja na grško-makedonski meji, kjer bi z evropskimi policisti varovali tamkajšnjo zeleno mejo pred prehajanjem nezakonitih migrantov in tako zmanjšali begunski tok proti zahodni Evropi. »Za nas ni dovolj jamrati in se pritoževati, da Grčija ne ščiti svojih južnih meja. Postaviti se moramo kot moški in povedati, da pričakujemo gradnjo ograje na meji Makedonije z Bolgarijo in Grčijo, ter tam ustaviti val,« je dejal Viktor Orban in parafraziral zdaj že ponarodeli Cerarjev slogan nejamrajočega pravega Slovenca.

Ograja ščiti interese schengna

Premier Cerar se je Orbanu zahvalil, da je Madžarska Sloveniji nesebično in takoj priskočila na pomoč s policisti in drugimi sredstvi (žičnato ograjo, op. p.), »ko so migracije potrkale tudi na naša vrata«. To se je sicer zgodilo zato, ker je Madžarska zagradila mejo s Srbijo in Hrvaško, s čimer se je migrantski tok preusmeril proti Sloveniji. A to je bilo včeraj pozabljeno, kakor tudi lanska kritika premierja Cerarja, da si ne predstavlja žičnatih ograj v Evropi. Cerar je torej po eni strani relativiziral ograje z evropskim kontekstom, po drugi strani pa »tehnično oviro« na meji s Hrvaško vzel v bran. »Te tehnične ovire so začasne. So pa učinkovito sporočilo tistim, ki bi želeli begunce razpršeno, nenapovedano in v slabem stanju, celo nasilno pošiljati v Slovenijo čez zeleno mejo. Ne sprejemam več pavšalnih mnenj o teh tehničnih ovirah, ki so zaščitile slovenske državljane, njihove hiše, polja, avtomobile, premoženje vseh vrst, pred tem da bi tisoči prišli v njihovo bližino in jih morda v stiski, nuji tudi ogrožali,« je nadaljeval Cerar in tako ob vnovičnem poudarjanju, kako ograja ščiti interese schengenskega območja, povsem uglasil slovenski in madžarski pogled na »tehnične ovire«.