Tudi Slovenci vse več nakupov opravijo s »plastičnim denarjem«. Število izdanih kreditnih kartic se je od leta 2005 do konca lanskega tretjega četrtletja skoraj podvojilo, na 2,1 milijona. Število debetnih kartic pa je navkljub zapiranju bančnih računov med krizo v desetletju naraslo za približno deset odstotkov.

Po izsledkih raziskave MasterCarda naj bi 47 odstotkov Slovencev plačilno kartico uporabljalo trikrat na teden. Leta 2014 je bilo na ta način opravljenih za 5,2 milijarde evrov transakcij (od tega 2,9 milijarde s debetnimi karticami), kar je zaradi znižanja povprečne vrednosti nakupa na 34 evrov manj od nekaterih predhodnih let.

Prišel največji ponudnik plačilnih kartic

Trend rasti uporabe plačilnih kartic se bo verjetno nadaljeval, dokler jih ne bo izpodrinil kakšen drug plačilni kanal, ko je na primer pametni telefon. Vse dotlej bo med ponudniki plačilnih kartic huda konkurenca. Včeraj se jim je na slovenskem trgu pridružil kitajski UnionPay, ki se je z Daljnega vzhoda agresivno razširil po svetu in se uveljavil kot največji ponudnik plačilnih kartic na svetu. Na slovenski trg vstopa prek skupine Intesa Sanpaolo, katere del je Banka Koper. Slednja bo postala prva slovenska banka, ki bo omogočila dvigovanje gotovine s karticami UnionPaya, in sicer znotraj lastne mreže bankomatov, ki so nameščeni na več kot sto krajih v večjih slovenskih mestih. Postopoma bo možnost uporabe omenjenih kartic razširjena še na 7000 prodajnih mest, ki so opremljena s terminali POS Banke Koper.

Nov ponudnik na trgu na kratek rok ne bo bistveno premešal kart na slovenskem trgu, kjer se potrošniki počasi prilagajajo spremembam. Lahko pa pomeni prednost pri privabljanju v Evropi vse bolj številnih kitajskih turistov. Večina jih namreč prisega prav na plačilne kartice UnionPaya.

Visa in MasterCard še vedno prva

Kitajski ponudnik kartic je po analizi Nielsen Reporta leta 2013 obvladoval že 50,6 odstotka svetovnega trga, na katerem je bilo 8,33 milijarde plačilnih kartic. Na drugem mestu je Visa s 31,7-odstotnim tržnim deležem, na tretjem pa MasterCard s 15,4 odstotki svetovnega trga.

Po razpoložljivih podatkih je bilo s kreditnimi in debetnimi karticami globalno opravljenih za 20.567 milijard dolarjev transakcij, kar je približno petino več kot leto pred tem. Visa in MasterCard sta obvladovala dve tretjini svetovnega trga. UnionPay pa je doslej z največjim prebojem uspel pri transakcijah z debetnimi karticami, kjer obvladuje že več kot tretjino svetovnega trga.