»Nihče drug ni kriv, da sem zgrešil tarčo,« se Jakov Fak (na fotografiji) po tekmi v Anterselvi ni zatekel k že pregovorno znanemu biatlonskemu »če«. Omenjajo ga skoraj vedno, ko do boljšega dosežka manjka zadetek več. Ob 15. mestu, kar je drugi najboljši dosežek sezone, bi nosilec slovenske biatlonske reprezentance že lahko preračunal domet tja na rob peterice.

»Moramo biti realni,« pravi. »Tekma je pokazala, da le nisem daleč. Kot kaže trend, smo mogoče med dvema glavnima razlogoma tudi našli pravega za slab začetek sezone. Očitno potrebujem več aerobnega treninga. To je tisto, kar manjka,« je med vrsticami razkril morda enega od glavnih razlogov zdrsa pod raven sposobnosti. V karavani je z največjim padcem zbiranja točk v primerjavi z lansko sezono (354 točk manj). Celo režiser TV-prenosa se ne spomni na svetovnega prvaka, čeprav je bil do streljanja v ožjem krogu za vrh. Osrednja pozornost Faka in trenerjev je namenjena tekaški pripravljenosti. »V takem stanju, kot sem, nisem vajen tekmovati. Ko sem v formi, je čisto drug občutek. Zdaj moram biti veliko bolj pozoren, da se ne zaganjam preveč, ker je regeneracijski čas podaljšan. Spremeni se tudi pristop na strelišču. Sem šel na dva vdiha in zato porabil več časa,« je nizal podrobnosti za sekunde. Dosegel je 20. tekaški čas dneva. Johannes Boe je bil hitrejši za 37 sekund, zmagovalec dneva Simon Schempp za 20 sekund, ostali še manj, kar bi mu v zelo izenačeni konkurenci ob strelski perfekciji že odprlo možnost za vrnitev na vrh. V smučini je imel dobro primerjavo s Tarjeiem Boeom (3. mesto), z Martinom Fourcadom (28.), ki je moral trikrat v kazenski krog, se ni želel primerjati. »Mislim, da sta naslednji tekmi (zasledovalno in štafeta) pravega formata. Se bom lažje prilagodil. Verjamem, do svetovnega prvenstva v Oslu je potem še dovolj časa, da zadevo pripeljemo na tekaško raven, ki je predpogoj za dosežke, ki sem jih sposoben.«

Pohvale za strelsko ničlo je prejemal Lenart Oblak, ki se je kot zadnji (60. mesto) prvič uvrstil na zasledovanje, kar si je v četrtek zagotovila tudi Teja Gregorin.

Rezultati, moški, 10 km: 1. Schempp (Nem) 23:01,2 (0), 2. Cvetkov (Rus) + 5,8 (0), 3. Boe (Nor) + 10,8 (0), 15. Fak + 43,3 (1), 60. Oblak + 1:52,6 (0), 74. Tršan + 2:20,1 (2), 82. Dovžan (vsi Slo) + 2:31,5 (1).