Potem ko je Italija skoraj ves december gostila moške tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, jo ta konec tedna čaka ženski vrhunec. Mondena Cortina d'Ampezzo bo gostila alpske smučarke, ki se bodo pomerile danes na smuku (10.15), jutri pa superveleslalomu (11.30).

Lani je za mejnike v italijanskih Dolomitih skrbela Lindsey Vonn. Postala je najuspešnejša alpska smučarka vseh časov po številu zmag svetovnega pokala. Američanka se v Cortini vselej počuti izvrstno (dosegla je že devet zmag ter sedem uvrstitev na zmagovalni oder), vsako leto pa ima tudi svoj ritual. Zvečer namreč obišče picerijo Ghedina v središču mesta, za katero pravijo, da je ena najboljših na svetu. Vonnova je navajena, da jo pri vsakem grižljaju ujame v objektiv vsaj en fotoaparat, a to moteče dejstvo očitno pretehtajo okusi v ustih. Novost pri Lindsey Vonn v Cortini je, da ji družbe več ne dela nekdanji partner Tiger Woods. Ameriški golfist je v preteklosti s svojim prihodom požel toliko zanimanja, da je v eni od gneč na svoji glavi občutil moč kamere enega od snemalcev.

Da se najuspešnejša alpska smučarka v zgodovini tudi brez slovitega rojaka na progi Tofana počuti izvrstno, je dokazala na obeh treningih smuka, na katerih je bila prepričljivo najhitrejša. V boju za skupno zmago svetovnega pokala si namreč Lindsey Vonn želi ta konec tedna osvojiti 200 točk ter se v skupnem seštevku svetovnega pokala vsaj približati Švicarki Lari Gut pred mariborskimi preizkušnjami v tehničnih disciplinah.

Najhitrejša Slovenka Ilka Štuhec se je z devetim časom izkazala na prvem treningu smuka, včeraj pa ji je šlo slabše (bila je 39.). Mariborčanka, ki bo osamljena Slovenka na startu, v preteklosti v Cortini nikoli ni blestela, saj je bila najhitrejša lani, ko je bila na superveleslalomu 21. Glede na rezultate v tej sezoni jo nedvomno čaka precej boljša uvrstitev.