Med prijavljenimi podjetji je letos v Zlati niti 2015 prvič nekaj več gazel, ki v svoji hitri globalni rasti dajejo poseben poudarek zaposlenim, njihovi strokovni kompetentnosti pa tudi osebni rasti. Če upoštevamo vsa podjetja, ki so bila v preteklosti prepoznana za gazelo, in podjetja, ki dinamično trajnostno rastejo, a se še niso uvrstila med gazele, je v Zlati niti 2015 približno tretjina podjetij z značilnostmi gazele.

Med novinci so v izboru najboljših zaposlovalcev gazele Baumüller Dravinja, ki je bila nominirana za gazelo savinjsko-posavske regije v letu 2014 in letu 2015, MI Elektronika, gazela osrednje Slovenije v letu 2014, Donar, ki je bil lani nominiran za gazelo osrednje Slovenije, Swarco Lea, leta 2006 prepoznana za gazelo Gorenjske, Euro Plus, srebrna gazela 2015, Klika, nominirana za gazelo osrednje Slovenije 2013, in ORO MET, bronasta gazela 2015.

Med gazelami povratniki so Četrta pot, Elvez, Halcom, mimovrste, RCM, Plastika Skaza, Lotrič Meroslovje, RLS Merilna tehnika, ATech elektronika, Infotehna, Imas, Mikrografija, Blažič, robni trakovi, Adria Mobil, in Hidex. Zlati niti se je letos prvič pridružilo tudi podjetje ORO MET iz Košane, ki ga vodi Jernej Pavlin. Podjetje trenutno zaposluje 61 sodelavcev, njihovo število pa se do konca leta ne bo bistveno spreminjalo, napoveduje Pavlin. Direktor si prizadeva utrip v podjetju meriti z vsakodnevnim krajšim pogovorom s sodelavci med ogledom poteka procesov v proizvodnji in v podpornih službah, redno opravljajo tudi letne razgovore. Sodelovanje v Zlati niti jim bo omogočilo podrobnejši, predvsem pa neodvisen pogled v kakovost odnosa med zaposlenimi in organizacijo ter izmenjevanje dobrih praks z drugimi podjetji.

V Swarco Lea so se v Zlato nit prijavili tudi zato, ker si želijo olajšati pridobivanje novih kadrov, saj so prepričani, da bodo bolj prepoznavni. »Naš uspeh zadnja leta ni naključje, pač pa je rezultat dela naših izjemnih posameznikov, ki nam jih je uspelo povezati v zmagovito ekipo. S sodelovanjem v Zlati niti želimo v prvi vrsti potencialne nove sodelavce opozoriti nase, saj potrebujemo motivirane strokovne kadre, ki bodo pomagali ohranjati visoko konkurenčnost našega podjetja. V širši javnosti želimo biti prepoznani po talentiranih in ambicioznih posameznikih,« poudarja direktor Matej Križaj. jpš