Gradbinec Jože Žižek naj bi jutri sedel na stol Tatjane Dizdarević, dosedanje vršilke dolžnosti direktorice Centra za upravljanje z dediščino živega srebra. Doslej je bil zaposlen na kulturnem ministrstvu, v svoji poslovni karieri pa si je med vodenjem gradbenega podjetja Tehnik Škofja Loka pridelal kazensko ovadbo. Kriminalisti so ga lani ovadili zaradi domnevne poslovne goljufije.

Idrijčani bi na tem mestu videli dosedanjo direktorico

Dosedanji vršilki dolžnosti Dizdarevićevi bo mandat potekel v petek. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar pa je na to mesto predlagala svojega sodelavca Žižka. Vlada je predlog potrdila in kot vršilec dolžnosti bo na tem mestu lahko ostal do imenovanja direktorja s polnimi pooblastili oziroma največ pol leta. Njegovo imenovanje je med Idrijčani dvignilo veliko prahu. Najprej zato, ker mandata niso podaljšali Dizdarevićevi, ki je po mnenju mnogih za center skrbela zgledno. Ob svoji redni službi na Rudniku živega srebra je brez dodatnega plačila vodila številne, pravno zapletene postopke za ustanovitev centra in nato skrbela za njegovo delovanje. Skupaj s sodelavci je pripravila tudi projekt za začetno obnovo rudniške topilnice, ki je bil izbran za najboljšega med vsemi prijavljenimi na razpis za sredstva norveškega finančnega mehanizma in finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora. Dobro pripravljen projekt je Idriji prinesel dva milijona evrov nepovratnih sredstev.

Pretehtale naj bi izkušnje pri naložbah

Poleg tega so Idrijčani zaskrbljeni, ker na omenjeno delovno mesto prihaja človek, ki so ga kriminalisti lani ovadili zaradi domnevne poslovne goljufije. Zagrešil naj bi jo v podjetju Tehnik Škofja Loka, kjer je bil med vodstvenim kadrom, nekaj časa pa tudi direktor družbe. Podizvajalcem naj ne bi plačeval za opravljeno delo in jih tako oškodoval za nekaj manj kot 100.000 evrov. Po stečaju škofjeloške gradbene družbe je nato delo dobil na ministrstvu za kulturo, kjer ga je ministrica Bizjak-Mlakarjeva zadolžila za vodenje investicij v kulturi. Ministrstvo smo povprašali, kako ocenjujejo dosedanje delo Dizdarevićeve in s čim jih je k imenovanju prepričal Žižek, a odgovora včeraj nismo dobili. So pa nekaterim lokalnim medijem že pojasnili, da naj Dizdarevićeva ne bi imela ustreznih znanj za vodenje trenutno največje naložbe centra, to je obnove topilnice. Žižek naj bi jih nasprotno imel.