Dnevnikovi izvidniki so Bloke spoznali skozi zasneženo pravljico. Pa vendar, kot je v pogovoru dejal bloški župan Jože Dolec, je na Blokah zadnjih trideset let mogoče čutiti močnejši vpliv južnih vetrov, ki prinašajo višje temperature z več dežja kot snega. »Daljša hladna obdobja z več snega so zato postala prej redkost kot pravilo. Zato tudi za Bloke le še pogojno velja, da je na Blokah devet mesecev zima, tri mesece pa je mraz,« pove. Posledično imajo zato tudi težave z organizacijo Bloških tekov. »V 40 letih nam je uspelo organizirati 25 Bloških tekov. V mladosti se nisem ukvarjal s smučarskimi teki, na Blokah takrat niti nismo imeli urejenih prog za rekreativni tek na smučeh. Zato sem se takrat usmeril v rekreativno smučanje in pri tej odločitvi tudi ostal,« na vprašanje o tekaških izkušnjah pove župan.

Kako pa je danes, kadar na Blokah zapade debela odeja snega?

Danes je drugače. Ko na Blokah zapade sneg, se nemudoma uredijo proge za rekreativni tek na smučeh. Bloke se v trenutku spremenijo v zimsko pravljico, ki zlasti ob koncih tedna privablja množico enodnevnih obiskovalcev, tekačev na smučeh.

Kje je točka, kjer je mogoče začutiti utrip vaše občine?

Menim, da je prav rekreativni tek na smučeh tisti, ob katerem lahko začutimo pravi utrip Bloške planote in njenih lepot. V drugih letnih časih, posebno poleti, pa nikakor ne smete zamuditi obiska Bloškega jezera in njegove okolice.

Kaj mora vsak, ki pride v vašo občino, obiskati ali si ogledati?

Bloke so zelo zanimive za tiste turiste, ki želijo preživeti aktivni dopust v neokrnjeni naravi. Na Blokah imate idealne možnosti za kolesarjenje, pohodništvo, lov, ribolov, tek na smučeh ter tudi počitek in lenarjenje. Če vas pot že zanese na Bloke, nikakor ne zamudite ogleda Muzeja bloškega smučarja.

Kako pa je s kulinarično ponudbo pri vas? Kaj je tisto, kar je vsekakor treba pokusiti? Je to mogoče dobiti le v izbranih gostilnah? Kako v vaši občini gost prepozna domačo gostilno z domačo hrano?

Najbolj poznana kulinarična posebnost Bloške planote je tako imenovana trojka – enolončnica iz kolerabe, krompirja in fižola. Nič ne boste zgrešili, če boste poleg trojke naročili tudi pravo bloško klobaso ali pečenico. Če pa ste zelo lačni, vam priporočam, da naročite kmečko pojedino (krvavice in drugi suhomesnati izdelki s kislim zeljem, ajdovi žganci z ocvirki, krompir). Vse naštete kulinarične dobrote lahko dobite le v gostilni Miklavčič na Velikih Blokah.

Vsak župan ima na eni strani vizijo, na drugi želje. Če oboje združite, katere so za vas najpomembnejše, kaj želite narediti v tem mandatu.

Načrtov in želja je še veliko. Če se osredotočimo na področje turizma, si želim, da bi tudi v tem mandatu še dodatno izboljšali razmere za razvoj te dejavnosti in s tem obogatili našo turistično ponudbo, povezali turistične ponudnike v celovit turistični produkt. Vse z namenom, da se razširi turistična sezona na vse leto. Končni cilj pa je v najboljši meri zadovoljiti potrebe in želje turistov, ki se bodo odločili obiskati Bloke. ea