Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo danes začel predobravnavni narok v zvezi z odobritvijo 350 tisoč evrov vrednega posojila NLB Simoni Dimic in Romanu Horvatu za nakup hiše v Murglah. Nekdanjim članom vodstva državne NLB Drašku Veselinoviču, Mateju Naratu in Miranu Vičiču specializirano tožilstvo očita domnevno zlorabo položaja pri odobritvi posojila.

Veselinovič: Posojilo se redno vrača

Matej Narat se na naše klice in SMS-sporočila ni odzval. Nekdanji šef NLB Draško Veselinovič vse očitke tožilstva že ves čas zavrača. Na vprašanje, kako se bo branil na sodišču, odgovarja: »Obramba bo pokazala in dokazala, da je uprava v skladu z utečenim in zelo pogosto uporabljenim postopkom ter popolnoma v skladu s svojimi pooblastili in z ustrezno skrbnostjo podpisala predlog strokovnih služb o odobritvi tega zavarovanega kredita z obrestno mero, ki je bila takrat v bančnem sistemu popolnoma primerljiva z drugimi konkurenčnimi bankami. Eden od dokazov pravilne odločitve je kredit, ki se redno vrača.«

Spomnimo, Simona Dimic, nekdanja vodja kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, in njen partner Roman Horvat sta v ljubljanskih Murglah obnavljala hišo. Maja leta 2009 sta jo kupila za pol milijona evrov, pri večinsko državni NLB pa zanjo pridobila ugodno posojilo v višini 350 tisoč evrov s šestmesečnim euriborjem in 1,6-odstotnim pribitkom. Posojilo je bilo odobreno za obdobje 30 let, Dimičeva pa je kot vodja Pahorjevega kabineta prejemala 2200 evrov neto plače. Pojavljala so se ugibanja, ali je s tako plačo sploh upravičena do tako visokega zneska kredita. Zaradi afere je Dimičeva oktobra leta 2010 odstopila s položaja.

Šele po slabih petih letih, natančneje sredi septembra lani, je specializirano državno tožilstvo vložilo obtožbo zoper tri nekdanje člane uprave naše največje banke, ker naj bi Dimičevi in Horvatu neupravičeno odobrili kredit in jima omogočili pridobitev premoženjske koristi v višini 335 tisočakov. Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo danes predobravavni narok, na katerem je mogoče pričakovati, da se bodo vsi trije obdolženci izrekli za nedolžne.

To pa ni edino sojenje. Zaradi sporne obnove hiše v Murglah se je pred časom začelo sojenje proti Romanu Horvatu, nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak in nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju Vegrada Mateju Košiču. Hišo naj bi namreč Vegradovi delavci obnavljali kar z materialom, namenjenim gradnji soseske Celovški dvori. Specializirano državno tožilstvo vsem trem očita oškodovanje Vegrada v višini 96 tisočakov, kar pa trojica zanika.