Med večjimi svetovnimi indeksi je največ izgubil nemški indeks DAX30, od ponedeljka do četrtka 8 odstotkov vrednosti, sledil mu je evropski indeks Euro Stoxx50 s šestodstotnim padcem. Le malo pod 5 odstotkov sta izgubila italijanski indeks FTSEMIB in francoski CAC 40. Tudi ameriški indeks S & P500 je v evrih izgubil okrog 5 odstotkov. Padci so se v petek po intervenciji kitajskih oblasti na valutnem trgu, kjer so referenčno vrednost juana postavili nekoliko višje, in po novih napovedih državnih podjetij, da bodo kupovala delnice, nekoliko ustavili.

Pri trgovanju v zadnjem tednu velja omeniti še dogajanje v povezavi s ceno nafte, ki je v četrtek prvič po 12 letih padla pod 33 dolarjev. Tako nizko ni bila niti v času velike krize leta 2008. Velika večina analitikov pričakuje, da bo cena tekočega zlata v prvi polovici tega leta še padla zaradi politike Savdske Arabije in posledično presežne ponudbe. Vseeno pa se pričakuje, da bo cena konec leta krepko višja. Tako na primer investicijska hiša Goldman Sachs pričakuje, da bo povprečna cena nafte letos 44 dolarjev. Prav nizka cena nafte je zaslužna, da naj bi energetski sektor prvič v zadnjega pol stoletja izkazal padec operativnega dobička in tako močno vplival na manjšo rast dobička ameriških podjetij v indeksu S & P 500.

Lahko bi rekli, da se je v zadnjih nekaj dneh že drugič po lanskem avgustu videlo, kako je Kitajska pomembna ne samo za vse večje svetovne borze, ampak tudi za večino surovinskih trgov. Strah investitorjev ni le v ohlajanju Kitajske, temveč tudi pri tečajnih vojnah, če bi se slučajno Kitajska odločila za večjo devalvacijo njihove valute juana. Svetovno znani investitor George Soros pravi, da z devalvacijo Kitajska izvaža svoje probleme. Verjeti je, da Kitajski vseeno ni v interesu šibka valuta, saj jo je v zadnjem času poskušala čim bolj internacionalizirati in vključiti v mednarodne tokove. Prav zaradi tega je pričakovati, da se bodo trenutne negotovosti, podobno kot so se lani po avgustovskih padcih, pomirile. Nakupni tečaji so vsekakor krepko nižji.