Prof. dr. Janez Bogataj, etnolog

Zares škoda, da smo pri naših komentarjih omejeni na skromno število znakov. Pri takih krajih, ki so v prejšnjem družbenem sistemu predstavljali enega paradnih konj slovenskega in jugoslovanskega turizma, še toliko bolj, saj se ob odličnih mnenjih tokratnega francoskega izvidnika kar kopičijo motivi za komentiranje. Upam, da si bodo njegova mnenja tudi v Radencih (in v slovenskem turizmu na sploh) dobro prebrali in tudi primerno ukrepali. To slednje je le moja naivna želja (!), saj lahko po toliko letih delovanja v turizmu izrazim svoj upravičeni dvom. Radenci so ostali to, kar so vedno bili: zdravilišče s hoteli in parkom (ki ga prehodiš in ga znaš na pamet) ter izjemno, a propadajočo stavbno dediščino, ki bi morala biti pravzaprav osrednja razpoznavna vsebina in podoba turistične ponudbe kraja. Če bi k temu znali dodati še vsebine v bližnji in nekoliko oddaljeni okolici, bi lahko bila to danes zgodba o uspehu, ne pa ravno obrnjeno. Izvidnikova opažanja in pripombe so bili zelo na mestu. Navdušil me je njegov komentar o štirih zvezdicah, ki velja za vso Slovenijo. Nemci imajo znamenit pregovor, da hudič leži v podrobnostih, a tega očitno v naših hotelih ne poznajo, razen tistih nekaj izjem, ki jih lahko preštejem na prste ene roke. Tudi v tokratni izvidnici smo se lahko seznanili z zelo inovativnim odpiralnim časom lokalnega TIC in s prav tako inovativnim predlogom hotelskega receptorja za obisk lokalne picerije. Še dobro, da je bila v recepciji receptorka, ki je gosta usmerila v kakovostne gostinske lokale. Prav ta gostinski del obiska izvidnika v Radencih je edina svetla in torej pozitivna točka. Kaj tudi ne bi bila, saj sta se odločila za eno najboljših gostiln v Sloveniji in ne le v Prekmurju, Slovenskih goricah ter Prlekiji. To je gostilna Rajh v Bakovcih pri Murski Soboti, kjer je izvidnik poudaril, da je bilo »vse res odlično«, predvsem pa je kot predstavnik svetovne kulinarične velesile takoj razumel bistvo njihove ponudbe. Izvidnik s sopotnico se je sprehodil tudi po Radencih in je kaj hitro ugotovil, da se tam prav nič ne dogaja. Morda je imel nekaj več sreče slovenski izvidniški par, ker mu spletne strani v slovenskem jeziku niso delale težav. Med drugim sta si ogledala enega od ohranjenih vrelcev mineralne vode, ki so ga krasile številne smeti. Ali ni bilo rečeno, da bomo turistično ponudbo Slovenije v letošnjem letu promovirali tudi z vodami?

Marjana Grčman, urednica TV-oddaje Na lepše, TV Slovenija

Zelo očitno znamo bolje zadovoljiti domačega gosta kot pa tuje turiste. V TIC dajejo vtis, da so Radenci destinacija, kjer so terme alfa in omega, vse naokoli pa ni vredno priporočila. Tudi po seznamu prenočišč sodeč postavljajo v ospredje velike ponudnike, mali so popolnoma prezrti. V Radencih se ne razmišlja skozi oči gosta, ampak občinskega uradnika. Zakaj je TIC zaprt v nedeljo, ko se hodi na lepše?! Zakaj se spletna stran v angleščini išče s povečevalnim steklom?! In zakaj za vraga je restavracija Park zaprta že ob petih popoldne?! Popolnoma zgrešeno upravljanje! Me pa veseli pohvala gostilne Rajh, ki je res vredna odlične ocene. Radenci niso samo terme in za turizem na dolge proge bo treba urediti tudi okolico s propadajočimi stavbami. Časi, ko se je turiste zapiralo v bazene in hotelske restavracije, so zdavnaj mimo.

Primož Žižek,direktor podjetja E-laborat

Tokrat mnenje začenjamo tam, kjer po navadi končamo. Na začetku poti klasičnih turistov, ki si poskušajo na spletu pridobiti koristne informacije pred obiskom kraja. V primeru Radencev je pač tako, da osrednje turistično mesto ni med najdenimi zadetki skorajda v nobeni od za turistični posel pomembnih kategorij, na primer prenočišča, aktivnosti ipd. Še najbolje se spletno mesto odreže na področju dogodkov, a kaj ko je to premalo. Ker vse dokler se na ključne besede, kot so terme, termalna voda Radenci, spletno mesto umešča na mesta pod 50, dogodki pač ne pomagajo pri krepitvi posla. Sicer gre za spletno mesto, ki je izvedeno na odprti platformi, zaradi česar ima relativno omejene funkcionalnosti. Posebno veliko pa mora ekipa, ki skrbi za spletno mesto, narediti na področju vsebin oziroma, še bolje, čas je, da se Radenci odločijo za resen spletni nastop, ki bo dostojno zastopal ta slovenski turistični biser. Kajti praktično vse, od strategije do izvedbe, potrebuje povsem nov razmislek in upravljalski pristop. Pa ne da ni izhodišč: izletov in programov je res veliko, so tudi dobro poimenovani, zamika te, da bi se odpravil v Radence, a kaj ko ni želje po vzpostavljanju kontaktov, gradnji odnosov s potencialnimi strankami ipd. Ocena: premalo ambiciozno za Radence; če nič drugega, treba je urediti higienike in dodati kakšno tujo jezikovno različico, kot so lepo izpostavili tokratni izvidniki.

Vito Avguštin, Dnevnik

V bistvu sem bil, potem ko sem prebral izkušnje francoskega para, razočaran. V Radencih, kraju, kjer je zdraviliška dejavnost doma že več kot 130 let, bi pričakoval kaj več kot turistični urad, ki je med tednom odprt do šestnajstih, ob sobotah do trinajstih, ob nedeljah pa zaprt. Katastrofa! V Radencih je sedem uradnih vodnikov, v bližnji okolici je 38 kmetij, ponudnikov vina, bučnega olja in medu, imajo urejenih več sprehajalnih in pohodniških poti, od prav posebne Atilove poti do Poti med vrelci življenja, seveda vinsko cesto pa Pot ob Muri in še kaj, imajo sakralne objekte, kužno znamenje, urejene stare domačije…, pa so v hotelu Sava na vprašanje naših izvidnikov, kaj naj v Radencih počneta, odgovorili, da naj gresta v terme ali pa obiščeta Mursko Soboto. Več kot žalostno! V Franciji so imeli od leta 1980 do leta 2010 staro kategorizacijo hotelov, po kateri so imeli najboljši hoteli največ štiri zvezdice, je bilo najbrž zato rahlo razočaranje nad samim hotelom, a bi vseeno pričakoval več od receptorja, ki je naša izvidnika poslal v picerijo, kar je za vzhodno Slovenijo že na meji kriminala. Seveda sem pričakoval veliko od občine, pa ima spletno stran zgolj v slovenščini. Nekoliko zapečejo tudi pripombe naših izvidnikov o prevozu, roku za odjavo iz hotela, novih in starih poslopjih in še marsičem, kar bi moralo biti v Radencih kar samoumevno. Radenci pač niso kateri koli kraj.