Po dveh remijih proti Makedoniji (28:28 v Krškem, 23:23 v Celju) selektor Veselin Vujović ni imel dodatnih razlogov za dobro voljo, ampak le za povečanje zaskrbljenosti. »Če smo dvakrat remizirali, to pomeni, da nismo niti dobri niti slabi,« se je pošalil Veselin Vujović. A očitnih slabosti v igri (predvsem v napadu) je še veliko, časa do prve tekme s Švedsko pa malo, tako da sta mu tekmi z Makedonci prej otežili kot olajšali izbiro 16 potnikov za EP.

»Posebej me skrbi položaj levega zunanjega igralca. Borut Mačkovšek in Klemen Cehte sta razglašena, igrati v napadu s tremi nizkimi igralci in 'umetniki' pa je samomor. A Mačkovška in Cehteta moramo čakati do zadnjega in upati, da se bosta le prebudila. Brez pravega strelca od daleč bo na EP težko doseči dober rezultat,« se zaveda Vujović, ki si je po tekmah z Makedonci privoščil tudi neprimeren alibi, ko je delo slovenskih sodnikov ocenil negativno z besedami, da »se mu je zdelo, kot da reprezentanca Slovenije igra v Turčiji ali Makedoniji in da jo domači sodniki tako slabo obravnavajo«. A pozablja, da bi bila naklonjenost domačih sodnikov prej potuha kot korist igralcem in da na EP sodniki ne bodo naklonjeni Sloveniji.

Hrvati se na EP (igrali bodo v skupini B z Islandijo, Belorusijo in Norveško) pripravljajo v Ivanić-Gradu, a niso odigrali še nobene uradne tekme. Selektor Željko Babić je 20 igralcev razdelil v ekipi A in B, ki sta odigrali dve tekmi zaprtega tipa, pri čemer je druga ekipa posnemala igro Islandije oziroma Norveške. Pred tekmama s Hrvati selektor Vujović meni: »Za prijateljske tekme nikoli ne analiziramo tekmecev, ampak se ukvarjamo le s svojo igro. Končna izida ne bosta v ospredju. Želimo zmagati, a tudi zaradi porazov ne bi bil zaskrbljen. Za nas je najpomembnejša prva tekma na EP, do nje pa je še več kot teden dni.« Današnja tekma v Ivanić-Gradu bo posebna za Luka Žvižeja, ki bo z 213. tekmo v reprezentančnem dresu prevzel prvo mesto na večni lestvici, ki si ga trenutno še deli z Benom Lapajnetom (oba po 212).