S preizkušnjama v sprintu se danes v Ruhpoldingu nadaljuje niz tekem svetovnega pokala v biatlonu. Na Bavarskem bodo zaradi zamenjave Oberhofa kar deset dni. Zaradi viroze pa na prvem ciklusu od danes do nedelje ne bo udarne trojice Jakova Faka, Teje Gregorin in Andreje Mali. »Tako Jakov kot Teja sta zbolela po prihodu z revijalne tekme v Gelsenkirchnu pred novim letom. Glede na inkubacijsko dobo sta virozo staknila že prej. Oba sicer že trenirata in se bosta, vsaj upam, priključila ekipi že naslednji teden,« je glavni trener Tomaš Kos opisal stanje v reprezentanci, ki se tako po skromnem decembrskem začetku sezone tudi v novem letu ni začelo optimistično.

Udarni mož v reprezentanci bo v Ruhpoldingu tako le Klemen Bauer, ki je reševal ugled slovenskega biatlona tudi v decembru. Bauer je bil edini, ki se po tekmi svetovnega pokala na Pokljuki ni naprezal na državnem prvenstvu. Jakov Fak je denimo po Pokljuki najprej opravil obremenilni test na fakulteti za šport in postavil rekordne vrednosti, še nekaj stopenj boljše kot v septembru. Po testu so se šalili, da bo dr. Radoje Milić moral vsaj posodobiti standardizirani test ali kupiti nove naprave. Po testu je v nizu nastopil še na dveh tekmah državnega prvenstva in revijalni tekmi z elito v areni Schalke, torej treh tekmah v treh dneh, kar je bilo očitno le pika na i za izbruh bolezni.

Bauer se je vsem hudim obremenitvam izognil. Državno prvenstvo je odtekel z nizkim srčnim utripom, čeprav mu ni bilo lahko, saj so se mnogi čudili njegovi skromni uvrstitvi. Niti ni tekmoval kot ukrajinske varovanke Uroša Velepca in beloruska reprezentanca Vladimirja Korolkeviča na tekmi slovenskega pokala na Pokljuki prve dni v novem letu. »Decembra sem vključno s tekmami svetovnega pokala na Pokljuki tekel kar na dvanajstih tekmah. Če bi še več, se bi do konca izčrpal. Za januar sem želel ohraniti svežino,« pravi Bauer, za katerega bodo tekme v Ruhpoldingu še posebej slovesne. Ihanec bo jutri praznoval okroglih trideset let.