Zgodba znanega ženskega pevskega zbora Kombinat je po številnih medijskih in celo teoretskih obdelavah zdaj dobila še filmsko podobo – in sicer v obliki dokumentarnega filma Kombinat, ki ga kot avtorice podpisujejo vizualna umetnica Zvonka T. Simčič ter videastki Valerie Wolf Gang in Urša Bonelli Potokar. Dokumentarec bodo premierno prikazali v ponedeljek ob 19. uri v Slovenski kinoteki.

»Film smo začele snemati leta 2013 in je nastajal približno dve leti. V tem času smo zboru sledile po različnih dogodkih in koncertih, pa tudi zunaj njih, da bi dobile odgovore na vprašanja, kaj vse je Kombinat, za kakšen organizem gre in kakšna je družbena vloga tega kolektiva, ki je nastal, da bi v ženski legi prepeval o boju za človečnost, enakopravnost, dostojanstvo, pravice in svobodo,« pojasnjuje Zvonka T. Simčič. O pomenu Kombinata in njegovem razmerju do širšega družbenega konteksta v dokumentarnem filmu razmišljajo tudi dr. Renata Šribar, dr. Vesna Leskošek in dr. Tanja Rener.

Kombinat je leta 2008 ustanovila skupina žensk, ki so želele prepevati pesmi upora z vsega sveta, ob njegovi naraščajoči priljubljenosti pa je zbor pozneje posvojilo tudi vstajniško gibanje, ki je Slovenijo zajelo pozimi leta 2012. V tistem času se je rodila Pesem upora avtorice Ksenije Jus, ki je v izvedbi zbora postala nekakšna himna omenjenih protestov.

»A članice Kombinata so s pesmijo spregovorile že pred več kot sedmimi leti; na neki način so ozavestile vse tisto, proti čemur so se v Sloveniji dvignili protesti leta 2012. Pri njih se nam zdi zanimiv kontekst povezovanja vsebin in zgodovinskih plasti, ki v filmu sicer ni izpostavljen,« še pravijo avtorice, ki so družno poskrbele za scenarij, režijo, snemanje in montažo. »To ni ženski film, čeprav je njegov glavni protagonist ženski pevski zbor, o katerem razmišljajo znanstvenice in so ga posnele filmarke. Je poskus zapisa tega, kako lahko razumemo in občutimo način ženskega upora v določenem času in prostoru, kako se družba nanj odziva ter zakaj ima ta upor takšno moč,« še dodajajo ustvarjalke. gb