»Pridite na blazino in na toplo! Zberite vsaj malo volje. Odločite se in naredite prvi korak. Ko boste enkrat na vadbi, boste obžalovali, da se je niste lotili vsaj leto dni prej,« poudarja vaditeljica vroče joge Špela Palčič. Da, povsem prav ste prebrali: gre za vročo različico ene najbolj priljubljenih aktivnosti za krepko telo, sprostitev in bister um.

Edini bistveni razliki med običajno jogo in vročo jogo sta ogrevan prostor in vlaga. »Pri nas vadimo v toplem prostoru, imamo namreč okoli 36 stopinj Celzija in 55-odstotno vlago. Mišice so posledično bolj voljne in učinkoviteje porabljajo maščobo, raztezanje je lažje, nevarnost poškodb je manjša, srčni utrip je povečan in pripomore k izboljšanju kardiovaskularnega sistema. Tudi razstrupljanje je večje, s potenjem čistimo telo. Mišice, ovojnice in vezivno tkivo postanejo bolj elastični, kar omogoča večjo prožnost in s tem manjšo možnost poškodb,« poglavitne lastnosti vroče joge opiše mojstrica Špela Palčič iz Hot Yoga Studia.

Na začetku vsaj petkrat na teden

Palčičeva vsaj v prvih dveh do treh mesecih priporoča obisk vadbe vsaj petkrat na teden: »Takšen tempo vadbe naj bi telesu maksimalno koristil. Več truda, kot boste vložili v vadbo, večje koristi bosta imela telo in um. Na začetku je vadba videti zahtevna. Ne pretiravajte, položaje izvajajte po svojih najboljših močeh in z vsako vadbo boste napredovali. Če vam med vadbo zmanjka moči, se namestite v položaj otroka in počivajte, dokler si ne opomorete.«

Od mladih nog naprej navdušena športnica Špela Palčič skupinske vadbe poučuje že več kot dvajset let. Vroča joga jo je navdušila v Ameriki in oktobra 2010 je na Tajskem opravila licenco Absolute Hot Yoga. Na Ježici v Ljubljani je najela prostor, ga opremila z grelnimi paneli in vlažilniki, tam vročo jogo poučuje že peto leto. Veseli jo, da je z njo navdušila tudi nekaj kolegov in tako je v Sloveniji že kar nekaj vaditeljev vroče joge.

Tudi športniki so za vroče

Pa je vroča joga le še ena izmed ženskih rekreativnih domen ali je priljubljena tudi med predstavniki močnejšega spola? »Seveda se nad njo navdušujejo tudi moški. Med njimi je veliko športnikov, od košarkarjev, hokejistov, igralcev tenisa do triatloncev, za katere je to odlična dopolnilna vadba za raztezanje zategnjenih mišic. Tudi za bodibilderje je vadba vroče joge zanimiva izkušnja,« odgovarja Palčičeva. Športna dejavnost je zanjo neke vrste meditacija, najbolje se počuti, ko vročo jogo združi s prehodnim tekom ali vzponom na Šmarno goro, priznava.

»Vedno znova sem hvaležna, da imam to možnost in privilegij, da lahko svoje znanje delim, saj se zavedam, da je joga tista aktivnost, ki v današnjih stresnih časih najbolje uravnoveša telo in duha. In ko opazujem svoje vadeče v studiu na Ježici, sem vedno znova presenečena, kaj joga lahko da,« dodaja sogovornica. Umetnost joge Palčičeva podaja s svojo karizmo in življenjsko modrostjo, to pa je tudi ena pomembnejših lastnosti uspešnih vaditeljev.