»Nakup Seawayeve hale pomeni za nas pravo malo revolucijo,« je zelo slikovito in navdušeno komentiral Štefan Pavlinjek, direktor skupine Roto, ki je v začetku lanskega decembra kot edini kupec na dražbi za 3,42 milijona evrov kupila poslopje nesojenega razvojno-proizvodnega centra Seaway Yachts v stečaju v Puconcih. Tako naj bi v polni meri zagnali programe, ki so jih strateško razvijali zadnja tri leta.

Sicer pa je Roto poskrbel za oživitev Seawayevega objekta že junija, ko je dobil prostore v najem za osem tisočakov na mesec, nakup pa je pomenil samo nadaljevanje proizvodnje in dokončno ustvarjene pogoje za njeno nadgradnjo.

Širitev proizvodnje na 8000 kvadratnih metrov bo družinskemu podjetju iz Murske Sobote, ki je z leti preraslo v družbo s 14 podjetji v skupini Roto, podjetje Roto Pavlinjek pa je bilo v letu 2010 prepoznano za gazelo dravsko-pomurske regije, omogočilo večji obseg proizvodnje, ki so ga v preteklosti skušali zagotavljati tudi v svojem podjetju na Hrvaškem.

Za proizvodnjo v Puconcih, kjer med drugim izdelujejo velike vodne rezervoarje za 20.000 kubičnih metrov vode, ki jih prodajajo pretežno na zahodnoevropski trg, bo skupaj skrbelo 50 zaposlenih. Že v času priprav na selitev proizvodnih programov so na novo zaposlili 14 sodelavcev, medse pa bodo v kratkem sprejeli tudi štiri prve iskalce zaposlitve, ki so po končanem šolanju končali v evidenci Zavoda RS za zaposlovanje med brezposelnimi.

Nove prostore, kamor bodo v celoti namestili opremo pozimi, bodo namenili tudi za proizvodnjo kajakov in kanujev ter izdelavo malih jadrnic. Trenutno še poteka proizvodnja starega programa, z novim bodo začeli spomladi, ko se začenja priprava izdelkov za novo sezono. Novi programi, ki pomenijo tudi nekoliko zahtevnejše izdelke, naj bi v določeni meri prispevali tudi k zvišanju dodane vrednosti na zaposlenega, saj ta v njihovi proizvodnji plastičnih mas znaša še vedno nekaj več kot 31 tisočakov in zaostaja za slovenskim povprečjem, ki je 40.524 evrov, in še občutneje za povprečjem pri slovenskih gazelah, ki je nekaj nad 50 tisočakov.

S tem bodo nekaj več prostora pridobili tudi za izdelavo blatnikov za traktorje. Gre za novejši program, od katerega si veliko obetajo, saj zaradi različnih dejavnikov vnovič oživlja kmetijska dejavnost. Prav tako naj bi lažje zadihala proizvodnja čistilnih naprav, pri čemer se kot zelo obetavna trga kažeta Hrvaška in Poljska.

Kljub embargu je Pavlinjek optimističen glede načrtovanega in zelo želenega prodora na ruski trg, kjer so se še pred uvedbo embarga z izdelki za kmetijski sektor predstavili na dveh sejmih. Četudi so že začeli prodajati tudi na črni celini, si večje prodaje tam zaradi nestabilnosti zaradi številnih vojnih območij ne obetajo.

Preteklo leto naj bi skupina, ki zaposluje več kot 300 ljudi, končala z dobrimi 36 milijoni evrov prihodkov, reorganizacija proizvodnje pa bo celotni skupini zagotovila skoraj 10-odstotno rast prihodkov. »V razvoj vsako leto vložimo skoraj štiri odstotke od celotnih prihodkov in trenutno precej pogrešamo evropska razvojna sredstva, ki jih Slovenija že več kot leto dni ne zagotavlja. Je pa sreča vsaj, da vlada novembra lani ni sprejela mini davčne zakonodaje,« komentira siceršnje razmere v Sloveniji.

Skupina ima podjetja tudi na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji, kjer ustvarijo že okoli pet milijonov evrov prihodkov in zaposlujejo več kot 70 ljudi. Podjetje Roto Pavlinjek pa se lahko pohvali tudi z največjim 3D-tiskalnikom za peščene kalupe za stroje, saj omogoča tiskanje dvometrskih kalupov in je za zdaj edini te velikosti v Evropi.