Ker se je že po izpadu na maturantski paradi zaobljubil, da bo poskušal biti boljši, bo predsednik države Borut Pahor v tem letu vse svoje povezovalne moči usmeril v reševanje razmer v protikorupcijski komisiji. »S svojimi stališči ne želim posegati v delo komisije, jo bom pa kmalu ukinil. Boris Štefanec bo do upokojitve zaposlen v mojem uradu,« priznava Pahor. Ob tem dodaja, da se za koledarje ne bo nikoli več fotografiral in da se bo v javnosti pojavljal oziroma oglašal zgolj še ob pomembnejših dogodkih za prihodnost sveta. Letos se bo to prvič zgodilo na predstavi Na žaru, kjer bo komentiral zaostrene razmere med Iranom in Savdsko Arabijo.

Predsednik vlade Miro Cerar se je zaobljubil, da bo v tem letu tudi kdaj udaril po mizi. Kot pravi, nima nihče v njegovi vladi trajnega mandata, niti ministrica za kulturo, trdno pogajalsko držo pa namerava uveljaviti tudi pred predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. »Spoštoval bom zadnjo referendumsko odločitev. Nikoli več se ne bom zavzemal za popolno enakopravnost istospolnih in raznospolnih parov,« je premier še napovedal v osebni novoletni poslanici, ki jo hranimo v uredništvu.

Da za težave, ki mu že dolgo uničujejo politično pot, ne bo nikoli več krivil komunizma, Udbe, Josipa Broza - Tita, Milana Kučana in drugih nekdanjih partijskih kolegov, se je zaobljubil vodja opozicije Janez Janša. Prepričan je, da mora slovenska politika čim prej pozabiti na ideološke teme, ki jo že 25 let po nepotrebnem delijo, stanje normalizirati in svojo pozornost usmeriti v prihodnost, da bodo tudi bodoče generacije lahko ponosne na svojo domovino. S tem je konec tudi mokrih sanj o velikem televizijskem soočenju med njim in prvim predsednikom države, priznava prvak SDS.

Za novoletno zaobljubo se je odločil tudi poslanec Marijan Pojbič, saj se bo do nadaljnjega umaknil z vseh družbenih omrežij. Kot pravi domoljub, se namreč zaveda, da s svojim nepoznavanjem maternega jezika ne more biti zgled prihodnjim rodovom. »V tem, da zgolj poobjavljaš sporočila svojih somišljenikov, pa ni nič zabavnega,« ugotavlja slovenski demokrat, ki bo v novem letu vsa sredstva, ki mu kot poslancu pripadajo za izobraževanje, namenil tečaju slovenskega jezika, predvsem rabi vejic in velikih začetnic.

Ponižno je novoletno zaobljubo sprejel tudi bodoči predsednik politične stranke Aleš Primc. Ker se je vendarle začel zavedati, da je življenja zagrenil tudi že vsem še neživečim istospolnim parom na ozemlju Republike Slovenije, se je odločil, da bo za slovenski narod naredil tudi nekaj dobrega – v prihodnje se bo boril zgolj še za odpravo celibata. Kot navaja, gre za otroke in zato bi bilo prav, da lahko tudi duhovniki ustvarjajo tradicionalne in ljubeče družine. »Država mora varovati očetovstvo tako kot v ameriški seriji Sedma nebesa,« dodaja.

Kot nam je uspelo še izvedeti, državljani zaobljubam slovenskih politikov nikoli ne nasedajo. Verjamemo, da bo tudi tokrat tako.