V začetku letošnjega oktobra, tik pred deževjem, so Benčinovi v treh vinogradih (Slivnica, Potokršče in Erzelj), kjer raste 5000 trsov cabernet sauvignona, potrgali 1800 kilogramov najlepših grozdov za sušenje.

Grozde so dali v posebne zaboje, te pa zložili na kaščo pri domačiji v Ložah. »Letošnja letina je bila izredna. Prav zato smo se odločili, da pripravimo predikatno vino in popestrimo našo ponudbo vin. Trenutno jih imamo 15 vrst. Najbolj poznani smo po sauvignonu, rumenem muškatu in modrem pinotu. Da je bila letina res kakovostna, pove podatek, da imamo že doslej pet vrhunskih vin,« je zadovoljen kletar Dušan Benčina.

Cabernet sauvignon za predikatno vino

Grozde so sušili vse do 18. decembra, ko so jih s pomočjo sosedov in prijateljev, ki jih na Benčinovi domačiji ne manjka, zmleli v kad. Tam bo mešanica s pomočjo glivic fermentirala, med božičem in novim letom pa bodo vsebino stisnili. »Sušeno grozdje je bilo zdravo in sladko. Pričakujem okoli 200 litrov božičnega vina, ki bo dišalo po medu. Prav zato tudi ime božični medun. Pričakujem, da bo imelo vino okoli 15 odstotkov alkohola, ostalo pa bo 90 ekslov sladkorja,« razloži Dušan, ki je ob mletju na meritve uradno povabil strokovnjakinji za vino iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica Tamaro Rustjan in Darjo Marc. Ti dve nista skoparili s pohvalami na račun gospodarja. »Preverili sva zdravstveno stanje grozdja in sladkorno stopnjo. Grozdje je bilo izjemno lepo in po mletju sva izmerili okoli 200 ekslov sladkorja,« sta povedali. »Pregledali sva tudi druga vina in lahko potrdiva, da so res izjemna. Pozna se, da jih pripravlja izkušen kletar.«

Dušan Benčina razlaga, kako trenutno ni zanimanja za sladka vina. »Nekaj predikatnega vina imamo še iz preteklih let. Zdaj bomo čakali na kupca. Letos bomo k tej ponudbi lahko dodali tudi polsuhi rumeni muškat. Vsa sladka vina gredo k sladicam. Lahko jih pijemo tudi brez sladkih dodatkov. Kmetija pa jih mora imeti v svoji ponudbi,« doda gospodar Benčina, ki ima 55.000 trt na 11 hektarih površin. Največ na lepi legi na Erzelju v Vipavskih brdih.

Žametna črnina z mariborskega Lenta

Gospodar kmetije Dušan je tudi pravi posebnež med vinogradniki. Razen tega, da je dober kletar in tudi podjeten trgovec, je znan tudi kot človek, ki obiskovalce vedno rad preseneti. Tako skoraj vsako leto za trgače in prijatelje organizira martinovanje z živo glasbo in s čisto pravim župnikom iz bližnjih Goč. Pri hiši ima posajeno žametno črnino iz mariborskega Lenta, ki izjemno lepo uspeva in leze čez balkon v sicer prazno sobo nekdanje slovenske vinske kraljice, ki se je medtem poročila, poskrbela za naraščaj in »pobegnila« na Dolenjsko. Tokrat v prednovoletnem času si je pred domačijo omislil posebne lesene jaslice, ki predstavljajo vinogradniško deželo in v naravni velikosti ljudi pri vinogradniških opravilih.

In še v nečem je posebnež Dušan Benčina. Ko na druženje povabi trgače in tiste, ki mu čez leto pomagajo pri vinogradniških opravilih, na stežaj odpre vse prostore v kleti, kjer si lahko gostje po mili volji sami iz cistern točijo zlato kapljico in tako poskušajo pridelek, za katerega zasluge imajo tudi sami.