Lepo je, če pride na vrsto kaj posebnega, o takšnih jedeh smo pisali ves december, a glede tega ni nujno pretirano komplicirati. Tudi s povsem enostavnimi jedmi, ki jih samo postrežemo na poseben način in ob svečah, lahko pričaramo odlično praznično ozračje. Navsezadnje sta na silvestrski večer najpomembnejši dobra družba in prav takšna volja. Pa čeprav obe ob fižolovi solati in malinovcu, kot je nekoč razlagal Ježek. Ne glede na to, ali bomo praznovali v večjem ali manjšem krogu, lahko povsem preprosto pripravimo drobne zalogaje, ki so na mizi videti izvrstno. Za osnovo lahko vzamemo na primer majhne kose popečenega ali svežega kruha, ki jih obložimo z različnimi kombinacijami sira, zelenjave, mesnin in morske hrane. Sem sodijo tudi najrazličnejši namazi za popečene kruhke. Ker v teh dneh marsikdo zavija z očmi, ko zagleda mizo, obloženo s tradicionalnimi mesninami in tatarskim biftekom, ne bo napak premisliti o brezmesnih ali vsaj ribjih različicah. Z namazom iz tunine ali lososa lahko tako imenitno nadomestimo večni tatarski biftek, marsikdo pa bo vesel lahkih namazov iz skute in zelenjave. Nekaj pozornosti je treba nameniti tudi pravim začimbam, s katerimi je mogoče še tako preproste sestavine povezati v čudovite okuse. Namesto kruhkov lahko za podlago uporabimo tudi pečeno polento ali z namazom napolnimo celo nesladkane palačinke, ki jih trdno zvijemo, narežemo na kolesca in vsako od njih zašpilimo z zobotrebcem, ki bo služil tudi za prijemanje. V redkejše namaze, ki so pravzaprav nekakšne »pomake«, lahko pomakamo čips, grisine in drugo slano pecivo; z malo domišljije kombinacijam ne bo konca. Tistim, ki v kuhinji uživajo, ne bo težko zamesiti kvašenega testa kakor za pico. Tenko ga razvaljamo in tenko obložimo podobno kot pico (z nadevom ne pretiravamo), zvijemo kot palačinko, surovo narežemo na kolobarje in spečemo v pečici. Nastali bodo okusni in privlačni polžki. Enako lahko storimo z razvaljanim listnatim testom. Nekateri sladokusci kvašeno testo narežejo na kvadratke, ki jih v sredini namažejo z baziličnim pestom, dodajo majhno kroglico mocarele, tesno zatisnejo v nekakšen cmok, in spečejo. V takšen cmok lahko zabodemo še zobotrebec s svežim listom bazilike in češnjevim paradižnikom… Ne nazadnje pa ne bomo udarili mimo niti s francosko štruco ali bageto, ki jo narežemo in popečemo na rešetki pod žarom v pečici, natremo s strokom česna in pokapamo z dobrim oljčnim oljem ter ponudimo h kateri od nešteto vrst solat, denimo francoski, ruski ali tisti iz češnjevih paradižnikov, avokada in paprike… Ne pozabimo na jajca; s trdo kuhanimi je mogoče pripraviti čuda jedi. In ko smo že pri jajcih – nikakor ne bo napak, če za silvestrsko večerjo pripravimo legendarno avstro-ogrsko toplo jed – sesekljano štefani pečenko, ki ji ponekod pravijo tudi judovska. Lahko se držimo osnovnega recepta, verjetno pa ne bo nihče zameril, če ga nekoliko dopolnimo. Ponekod jajcem v takšni pečenki dodajo še kisle kumare in klobase oziroma hrenovke, s čimer nastane rezina takšne pečenke na pogled precej zanimiva. In še nekaj se splača pripraviti že letos, kar bomo jedli šele prihodnje leto – sarmo, joto ali segedinec za novoletno kosilo!

Štefani pečenka

Potrebujemo: 1 kg mlete govedine, 4 stare žemlje, 4 trdo kuhana jajca, 2 čebuli, 2 surovi jajci, 4 čajne žličke majarona, drobljeni timijan, sladko mleto papriko, nariban muškatni orešček, sesekljan šopek peteršilja, 2 jedilni žlici gorčice, 2 jedilni žlici paradižnikove mezge, 4 jedilne žlice mleka, pol litra mlačne vode, morsko sol in sveže zmlet poper.

Priprava: Žemlje skupaj z mlekom namočimo v mlačni vodi. Ko se dodobra namočijo, jih ožamemo in natrgamo na kose. Čebulo drobno sesekljamo in primešamo mletemu mesu, dodamo pa še žemlje, jajce, majaron, timijan, muškatni orešček, peteršilj, gorčico in paradižnikovo mezgo. Dobro pregnetemo in medtem po okusu začinimo s soljo, poprom in papriko. Maso nekoliko sploščimo in razgrnemo ter po sredini nadevamo s trdo kuhanimi jajci. Po želji lahko vzdolž jajc dodamo še 2 ali 3 (odvisno od velikosti) ne predebele kisle kumare ter koščke kakršnega koli prekajenega mesa, ki je ostalo od praznikov. Zagrnemo in iz vsega skupaj oblikujemo štruco tako, da nadev ostane na sredini, ko štruco pozneje narežemo. Štruco položimo v pomaščen pekač ter porinemo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 200 stopinj Celzija. Pečemo vsaj dobro uro, pri čemer po približno desetih minutah po pečenki polijemo 2,5 dl tople vode. Med pečenjem jo po možnosti prelivamo s sokom. Če se omaka izsuši, dolijemo še malo vroče vode. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut počivati, nato narežemo in razdelimo na segrete krožnike ter ponudimo skupaj s krompirjevim pirejem ali praženim krompirjem ter solato.