»Tako ogromnega lignja smo tukaj, kjer je voda globoka največ tri metre, opazili prvič,« je za japonske medije spregovoril vodja marine Tatsuja Vakasugi. Lignji takšne velikosti živijo nekje od 650 do 900 metrov pod morsko gladino, ta pa je plaval pod čolni na privezih. Letos so v zalivu Tojama ujeli že več kot deset orjaških lignjev, ki pa so bili že ali mrtvi ali skoraj mrtvi. »Ti so bili že skorajda čisto beli, ta, ki smo ga opazili v marini, pa je bil rdeče barve,« je pojasnil Wakasugi. Z dolžino 3,7 metra je bil dokaj majhen v primerjavi z drugimi, ki zrastejo vse do 13 metrov.

Ligenj je več ur plaval po marini, motili ga niso niti številni radovedni potapljači, ki so si ga prišli ogledat. Med njimi je bil tudi Akinobu Kimura, lastnik lokalne trgovine s potapljaško opremo, ki je s podvodno kamero posnel nenavaden prizor. »Radovednost je tokrat premagala strah. Zato sem skočil v vodo in se mu približal. Ni bil poškodovan, videti je bil zelo živahen, spuščal je črnilo, z lovkami pa me je večkrat objel okoli telesa. Vodil sem ga več kot sto metrov stran od obale, potem je izginil na odprtem morju,« je za lokalne medije povedal Kimura.

Orjaške lignje so v preteklosti videli tako redko, da so več stoletij mislili, da gre za mit. Prvič so orjaškega lignja v globinah Tihega oceana opazili leta 2004, šele osem let pozneje pa sta japonska televizija NHK in Discovery Channel posnela prve prizore živega primerka. »Kako lahko nekaj tako ogromnega živi v naših vodah, pa smo ga prvič posneli šele zdaj?« se je takrat vprašal oceanograf in strokovnjak za lignje Edie Widder, ki je bil eden od članov odprave Discovery Channel. »Raziskali smo zgolj pet odstotkov naših oceanov. Čaka nas še ogromno odkritij tam spodaj, fantastičnih bitij, ki predstavljajo na milijone let evolucije,« je Widder leta 2013 povedal v nastopu za TED.