109 nadstandardnih stanovanj, trgovine, štirje bazeni in garažna hiša za 90 vozil. Tako je leta 2007 družba Planina Progres pri Planini nad Ajdovščino napovedovala gradnjo nove soseske Strane. Planinci, ki bi lahko zelo hitro dobili nekaj sto novih sokrajanov, so gradnji nasprotovali. Bali so se prevelike obremenitve obstoječe infrastrukture ter vdora tujega kapitala in tujcev v njihovo vas. Cilj so dosegli. Po več prilagoditvah projekta na vsega 52 stanovanj je investitor obupal. Družbo Planina Progres so lastniki preprosto izbrisali iz registra. Ko je sodišče nato ugotovilo, da ima ta vendarle nekaj premoženja in tudi upnike, so zanjo začeli stečajni postopek. Stečajni upravitelj je minuli teden poskušal na javni dražbi za 440.000 evrov prodati stavbno zemljišče na robu kraške planote, ki mu ni bilo usojeno postati dom za premožnejše Italijane. Zanimanja zanj ni bilo. Na kupnino čaka ena od bank.

Silovit upor

Odziv Planincev proti pozidavi pred leti je bil buren. Proti gradnji satelitskega naselja, kakor so ga imenovali, se je opredelilo kar 85 odstotkov volilnih upravičencev, zelo aktivno se je proti gradnji borila civilna iniciativa. Na javnih razpravah razen nekaterih vprašanj glede geologije tal, vodnih virov, burje in prometnih obremenitev strokovno utemeljenih pomislekov o gradnji ni bilo slišati, so pa zato prevladovale nacionalno obarvane izjave posameznih občanov, ki so se bali, da bodo Strane postale naselje tujcev. »Planina Progres je v 100-odstotni lasti italijanskih državljanov. Ne smemo si zatiskati oči pred prefinjenim vdorom italijanskega kapitala v nakup nepremičnin na Primorskem,« je leta 2007 razložil strahove tedanji predsednik krajevne skupnosti Planina Iztok Kobal. Investitorji, sicer zamejski Slovenci, so prebivalce mirili, da so stanovanja namenjena ljudem, ki si želijo miru in višje kakovosti bivanja, kar pa ne pomeni, da bi jih lahko kupovali le premožnejši, saj naj bi bile cene nekaterih primerne tudi za običajne žepe. Vsem tistim, ki so se bali, da bo naselje v slogu Beverly Hillsa, pa je arhitekt Vladimir Slamič zagotavljal, da vasica ne bo tujek v okolju, saj bodo upoštevali vse značilnosti tipičnih primorskih vasi.

Vlagatelji o tožbi še razmišljajo

Civilna iniciativa danes ni več aktivna. Arhitekt Slamič ne skriva razočaranja nad propadlim projektom. »Za propad projekta je kriva civilna iniciativa. Na cedilu nas je pustila tudi ajdovska občina na čelu s tedanjim županom Poljšakom. Dal nam je vso podporo, pred volitvami pa je obrnil ploščo in si ni več upal zagovarjati svojih stališč,« pojasnjuje Slamič in znova poudarja, da niso delali nič nezakonitega in naskrivaj. »Vse, kar bi Planinci danes radi imeli, jim je takrat že prinašal novi zaselek. Stanovanja za mlade družine, urejeno cesto, javno dvorano, vinoteko, ekotržnico, optični kabel, vodovod, čistilno napravo, transformatorsko postajo. In 160.000 evrov, kolikor so na občini od nas zahtevali kot nekakšno vstopnino v ta projekt,« razkriva Slamič. Skupina zanesenjakov, ki se je sedaj sicer poslovno razšla, o morebitni tožbi zoper občino še razmišlja.