Na čelu državne Mariborske livarne Maribor (MLM) bo prišlo do sprememb. Namesto predsednika uprave Dušana Gorška naj bi vodenje družbe prevzel zdajšnji član uprave Darko Gorjup. Na čelo MLM se je Goršek zavihtel na začetku lanskega leta, potem ko so upniki potrdili predlog prisilne poravnave. Ker je družba zaostajala za zastavljenimi cilji, so se takrat člani nadzornega sveta odločili za zamenjavo Borisa Šlambergerja.

Goršek: Odstopam iz osebnih razlogov

Goršek je Dnevnikove informacije, da odhaja iz MLM, potrdil: »Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in nadzorni svet sem obvestil, da je MLM po 16-odsotni rasti v zadnjem obdobju na prelomnici, ko njeno vodenje lahko prevzame druga ekipa. Sam namreč odstopam iz osebnih razlogov.« Za komentar je bila predsednica nadzornega sveta MLM Cvetka Žirovnik nedosegljiva, po neuradnih informacijah pa bi lahko člani nadzornega sveta o novem vodstvu odločali že danes.

Kako so poslovali v letošnjem letu v MLM, Goršek ni konkretno odgovoril, ker morajo podatke najprej predstaviti nadzornemu svetu. Pojasnil pa je, da poslujejo v skladu z revidiranim poslovnim načrtom in da se je prodaja v primerjavi z minulim letom zvišala za 16 odstotkov. Toda sodeč po javno dostopnih podatkih o poteku postopka prisilne poravnave je v tretjem četrtletju letošnjega leta MLM ustvarila 10,28 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za dobra dva milijona evrov manj od načrtov. Medtem ko je družba v obravnavanem obdobju predvidevala poslovanje s čistim dobičkom v višini 487.000 evrov, je dosegla 1,45 milijona evrov izgube. Za zastavljenimi cilji je ena največjih preživelih industrijskih družb v mariborski regiji sicer zaostala tudi v prvem in drugem kvartalu leta 2015.

Poteka prodajni postopek

MLM je usmerjena v avtomobilsko industrijo. V letošnjem letu je družbi uspelo bodisi pridobiti številna nova naročila bodisi so tik pred podpisom novih pogodb. Tudi pri obstoječih partnerjih – Volkswagen, Audi, Škoda Auto... – je MLM uspelo pridobiti nova naročila. Afera Volkswagen za zdaj na poslovanje družbe še ni vplivala. Zato še niso izvajali nobenih ukrepov pri kupcih, ki prihajajo iz Skupine Volkswagen, pričakujejo pa pritiske na cene, saj bo želela stroške prenesti na dobavitelje.

Spomnimo, sredi letošnjega leta je država v lastniški kapital MLM pretvorila za 4,3 milijona evrov terjatev do MLM, 765.000 evrov pa namerava družba vrniti v drugi polovici leta 2019. Na DUTB sicer že nekaj časa iščejo potencialne kandidate, ki bi bili pripravljeni v MLM vložiti vsaj pet milijonov evrov. Aktivnosti, vezanih na prodajni postopek, v DUTB niso komentirali. Tudi Goršek je bil s podatki o prodajnem postopku skop. Število zaposlenih MLM se je v letošnjem letu zvišalo. Medtem ko je družba konec lanskega leta zaposlovala 514 delavcev, jih trenutno zaposluje 548.