Kandidatov je bilo kar triintrideset, zdaj jih je v igri ostalo še pet. Tistih »velikih pet«, ki se bodo v finalu pomerili za prestižni naziv slovenski avto leta 2016. Bralci, poslušalci in gledalci sodelujočih medijev ste s pošiljanjem glasovnic in glasovanjem prek spleta tja poslali pisano druščino: dva avtomobila, ki se predstavljata v limuzinski in karavanski različici, dva športna terenca, srednjega in malega, ter avtomobil, ki je za zdaj na voljo kot petvratna kombilimuzina, kmalu pa bo še kot karavan. In če vsem omenjenim dodamo imena, so letošnji finalisti naslednji: škoda superb, opel astra, mazda CX-3, audi A4 in renault kadjar, ki so v natančno takem vrstnem redu po zaslugi omenjenih glasov prejeli tudi prvi paket točk, po vrsti od prvega do zadnjega 6, 4, 3, 2 in 1 točko.

A tako kot vselej omenjene točke zajemajo šele osmino vseh možnih. Zdaj ko vemo, kdo je ostal v boju za lovoriko, smo na potezi še člani vseh sodelujočih medijev, ki bomo še enkrat temeljito ocenili vsakega od njih in jih z enakim točkovnikom kot vi ovrednotili še sami. Točke, ki jih bo tja vsako izmed sedmih uredništev ali združenih uredništev medijev iz iste hiše prineslo v zapečatenih kuvertah, bomo razkrili na finalnem glasovanju 13. januarja prihodnje leto, skupni seštevek vseh pa bo dal končnega zmagovalca – slovenski avto leta 2016. Več podrobnosti, uvrstitve finalistov od drugega mesta dalje in argumentacijo glasovanja vsakega uredništva posebej si bo mogoče ogledati dan kasneje v oddaji Avtomobilnost na Televiziji Slovenija, seveda pa bomo o vsem skupaj izčrpno poročali tudi na teh straneh.

Ljubitelji avtomobilizma v sodelujočih medijih ste sicer letos skupno poslali ali oddali po spletu 36.697 glasovnic, od tega bralci Dnevnika in Nedeljskega dnevnika dobrih 6000, pri čemer znova veliko večino v pisni obliki na dopisnicah, glasove posameznim avtomobilom pa ste, kot je razvidno iz tabele, razdelili precej bolj enakovredno kot pri večini drugih. Tudi končni vrstni red pri naših bralcih je bil drugačen – največ glasov je sicer prav tako prejela peterica finalistov, se pa niti ena uvrstitev ni skladala s končnim skupnim vrstnim redom. Pri nas so si po vrsti namreč sledili astra, superb, A4, kadjar in CX-3. Smo se pa pri štetju glasov prepričali, da je pri nagradnem vprašanju velika večina napisala pravilen odgovor, ki se glasi: izbor za slovenski avto leta letos poteka štiriindvajsetič. Prav od odgovora, in seveda še bolj od sreče pri žrebu, pa je odvisno, ali lahko dobite katero izmed treh nagrad, ki jih bomo prav tako izžrebali na finalnem glasovanju 13. januarja: Petrolovo klubsko kartico z dobroimetjem 1500 evrov, Garminovo navigacijsko napravo z vgrajeno kamero nüvicam ali štiri pnevmatike nokian do velikosti 17 palcev.