Mestna občina Nova Gorica je po lanskoletni spremembi odloka o nadomestilu stavbnega zemljišča sprožila nekaj nezadovoljstva predvsem med obrtniki in podjetniki, ki so za industrijske objekte in skladišča dobili višje položnice kakor pretekla leta. »Priznamo, da smo šli na teh dveh področjih čezmerno navzgor,« je včeraj priznala načelnica oddelka za okolje in prostor Aleksandra Torbica. Skupaj z obrtno in podjetniško zbornico so se zato dogovorili, da bodo davčno obremenitev teh prostorov znižali. Na znižanje jim bodo v prihodnjem letu priznali dodatnih 25 odstotkov popusta, prave cene naj bi začele veljati leta 2017. Posameznim podjetnikom se bodo nadomestila tako znižala od 100 pa tudi za nekaj tisoč evrov, na občini pa odgovarjajo, da popusti kljub temu bistvenega vpliva na proračun občine ne bodo prinesli. Predlog morajo potrditi še občinski svetniki. Na mizo ga bodo dobili jutri.

Nova evidenca razkrila prevarante

Podjetniki so po starem odloku občini sami sporočali kvadraturo in namembnost prostorov, po novem je občina te podatke pridobila iz evidenc geodetske uprave. Izkazalo se je, da vsi pri poročanju niso bili pošteni. »V nekaterih primerih smo odkrili tudi 2000 odstotkov višjo kvadraturo, kakor nam jo je prej sporočal podjetnik, nekateri niso sporočali pravih dejavnosti, ki so se v stavbah odvijale, v nekaterih primerih so bili podatki vezani na celo povsem drugo lokacijo,« ugotovitve povzema novogoriški podžupan Marko Tribušon, ki je s podjetniki in obrtniki od primera do primera iskal rešitve. Na 14.119 izdanih odločb za plačilo stavbnega nadomestila so prejeli 480 pritožb.

Hit terja nadomestilo nazaj

Tudi igralničar Hit je prepričan, da mestni občini plačuje previsoko stavbno nadomestilo za igralnici Perla in Park, zato je na upravnem sodišču sprožil tožbo in matiral občino. Finančna uprava je pri ponovnem presojanju odločila, da mora občina Hitu vrniti 1,5 milijona evrov v letu 2013 preplačanega nadomestila in 260.000 zamudnih obresti. Razlog: igralniške dejavnosti po mnenju sodišča ne bi smela tako visoko obdavčiti. S podobno tožbo poskuša Hit dobiti nazaj tudi nadomestilo za lansko leto. Če bo sodišče odločilo podobno kot v prvem primeru, bo občina morala vrniti 400.000 evrov. Župan Matej Arčon ne zanika, da je bilo nadomestilo, ki je temeljilo na zakonu iz leta 1995, previsoko. »Bili so drugi časi in drugačni dogovori,« pravi, za absurd pa označuje odločitev sodišča, da bi morali igralništvo obdavčiti enako kot dejavnost hotelov. Odlok so nameravali spremeniti, a ker se je napovedoval nepremičninski davek, so z njim počakali. Namesto davka so prejeli tožbo. Občino najbolj moti dejstvo, da so za tožbo, ki je na sodišču čakala leto in pol, izvedeli naključno in le dva dni, preden je finančna uprava terjala vrnitev preplačila. »Zagotovo bomo zaradi zamudnih obresti tožili državo. Če bi bili s tožbo seznanjeni, bi preplačilo lahko vrnili prej in zmanjšali zamudne obresti,« napoveduje Arčon. Poleg tega na občini razmišljajo tudi o ustavni pritožbi, saj so prepričani, da so jim bile s tem, ko o tožbi niso bili seznanjeni in v postopku niso mogli sodelovati, kratene pravice. Arčon se je ob tem obregnil tudi v delo upravnega sodišča, ki da ne odloča v vseh primerih enako. V novogoriškem primeru je odločilo, da bi morala biti igralniška dejavnost obremenjena enako kakor hoteli, v podobnem šempetrskem primeru, kjer je Hit tudi vložil tožbo, pa enako kakor trgovinska dejavnost.