Ta konec tedna bo znana še zadnja alpska smučarska neznanka sezone. V Val d'Iseru bo namreč prvi moški slalom, potem ko so se že pokazale moči v vseh drugih disciplinah. V karavani ženskega dela svetovnega pokala je v hitrih nepremagljiva Lindsey Vonn, v tehničnih pa je daleč najboljša Mikaela Shiffrin. Pri moških je v hitrih disciplinah največ pokazal Aksel Lund Svindal, v tehničnih pa Marcel Hirscher, ki je na papirju favorit tudi v slalomu. Njegov največji tekmec naj bi bil Felix Neureuther.

Slovenci? Na uvodnih preizkušnjah sezone so pokazali manj od pričakovanj. Pri ženskah sta se sicer na dveh veleslalomih v Söldnu in Aspnu med dobitnice točk po enkrat uvrstili Katarina Lavtar in Ana Drev, medtem ko je pri moških na dveh preizkušnjah točkovna bera prazna. V moški reprezentanci bodo konec tedna v slalomu nastopili Matic Skube, Miha Kürner in Žan Grošelj, v veleslalomu pa le Žan Kranjec.

Napredek ekipe Petra Pena

Andrea Massi je imel pripravljeno vozovnico za odhod v Severno Ameriko. Pravi, da se je zaradi psihološkega pritiska, ki se je pojavil v ženski reprezentanci, odločil, da ne bo odpotoval ter se bo za ta denar raje udeležil februarskih preizkušenj svetovnega pokala na novi progi v Južni Koreji, ki bo leta 2018 gostila naslednje zimske olimpijske igre. Posledično si je tekme svetovnega pokala na severnoameriških prizoriščih ogledal po televiziji ter po dvanajstih letih spremljanj na terenu doživel alpsko smučanje na drugačen način. Kot pravi, je precej preklapljal med programi. »Na italijanski televiziji je strokovni komentator Paolo di Chiesa ves čas razlagal o linijah in razmerah na progi. Nisem se strinjal z vsem, saj Italijani radi za slabše rezultate krivijo razmere. Jaz tega ne priznavam. Smučka mora biti pripravljena na vse razmere. Lep primer je bila Lindsey Vonn, ki je v Lake Louisu zmagala tako v slabih kot dobrih razmerah. Prvaki, kakršna je bila tudi Tina Maze, se nikoli niso izgovarjali na razmere,« pravi Andrea Massi. Italijana je s svojim tonom in konceptom navdušil slovenski komentator Urban Laurenčič, nekajkrat pa je tudi ugasnil zvok ter si v tišini ogledoval največje alpske smučarske mojstre pri delu.

Lepo smučanje ni hitro smučanje

»Opazil sem napredek v moški hitri reprezentanci, ki jo vodi Peter Pen. To velja predvsem za Boštjana Klineta, Martina Čatra in Klemna Kosija. Podobno, kar delajo na suhem treningu, delajo tudi na snegu. Rok Perko mi ves čas pošilja program treningov. Je na pravi poti in verjamem, da bo tudi njemu uspel korak naprej. V tehničnih disciplinah moške reprezentance ni bilo napredka. Žan Kranjec smuča lepo, a lep način ni vedno hiter. Menim, da predolgo smuča na robnikih. Manj mora spoštovati proge, biti hudobnejši in bo tudi njemu uspelo. Vesel sem, da imajo slovenski smučarji dober pristop. Do uvrstitev na zmagovalne stopničke manjka še veliko, a je treba postopno napredovati,« je moški del reprezentance ocenil nadzornik v slovenskem alpskem smučanju. »Ženski del? Federica Brignone je izkoristila praznino v svetovnem pokalu, potem ko je sedem let čakala na zmago, ki jo je dosegla v Söldnu. Manjkalo je namreč kar sedem tekmovalk, ki so krojile svetovni vrh. Podobno velja za Cornelio Hütter v hitrih disciplinah. Te praznine pa niso znale izkoristiti slovenske alpske smučarke. Tudi z njihovim prestopom nisem zadovoljen,« je sklenil Massi. Tekme v alpskem smučanju bo ta konec tedna budno spremljala tudi Tina Maze, ki bo strokovna komentatorka na televizijski postaji Eurosport.