Velike razlike v ceni in tudi med aparati

Sokovniki se med seboj razlikujejo po številnih kriterijih: načinu delovanja, moči motorja, obliki in velikosti ter seveda po učinkovitosti. Centrifugalni so močnejši, zato delujejo z večjimi hitrostmi in hitreje opravijo delo, vijačni modeli pa imajo šibkejši motor, vrtijo se počasneje, hitrosti ni mogoče spreminjati, lahko pa pri nekaterih za kratek čas spremenimo smer vrtenja vijaka, kar pride prav, ko se kak kos sadja ali zelenjave zatakne in zablokira delovanje, so pa občutno bolj tihi.

Pri izbiri sokovnika je velikost aparata zelo pomembna

Centrifugalni so pokončni in nekoliko bolj kompaktne oblike, medtem ko je pri vijačnih oblika odvisna od lege vijaka: če je navpična, je lahko sokovnik po videzu dokaj podoben centrifugalnim, če pa je vodoravna, spominja na mesoreznico. Izberimo takega, ki bo dobil stalno mesto na kuhinjskem pultu, saj ga bomo tako pogosteje uporabljali. »Za lažje premikanje in čiščenje je pomembna tudi teža. Lažji sokovniki s testa tehtajo okoli dva kilograma, težji pa skoraj sedem kilogramov,« opozarja Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Aparati pa se razlikujejo tudi po številu različnih dodatkov in nastavkov, a premislite, če jih boste tudi uporabljali, sicer bodo zgolj navlaka v omari.«

Centrifugalni ali vijačni – kje dobimo več soka?

Na testiranju so v sokovnikih pripravljali štiri vrste sokov; uporabili so iste recepte, enake količine sestavin, pri pripravi soka pa so upoštevali navodila za uporabo. »Njihovo učinkovitost smo ocenili na podlagi meritev količine soka, ki se je natekel iz dodanih surovin (izkoristek), časa sočenja in okusa ter konsistence soka (bistrost, vsebnost pešk, olupkov in vlaknin, pojav pene in usedlin),« je predstavila način testiranja Dušica Breskvar. Centrifugalni sokovniki so se pokazali kot učinkovitejši od svoje konkurence predvsem zato, ker so bistveno hitrejši od vijačnih modelov. Kar polovica jih je dobila najvišjo oceno za učinkovitost, med vijačnimi pa le dva. Je pa res, da se učinkovitost sokovnikov razlikuje glede na vrsto sadja, ki ga uporabimo.

Uporaba dokaj preprosta, čiščenje žal ne

V okviru testiranja so pregledali navodila za uporabo in preverili, ali so priloženi recepti. Pri nekaterih so pogrešali jasno informacijo o zmogljivosti, za katere vrste sadja in zelenjave je sokovnik primeren in koliko časa ga smemo neprekinjeno uporabljati, saj je omejitev delovanja lahko celo manj kot minuta. »Največ težav pri uporabi povzroča sestavljanje sokovnikov, saj jih moramo pri vsakem čiščenju povsem razstaviti, očistiti in nato spet sestaviti. Pri centrifugalnih sokovnikih je težav nekoliko manj, imajo manj sestavnih delov kot vijačni, njihovo sestavljanje je enostavnejše,« je izpostavila Dušica Breskvar in dodala: »Žal pa je zamudno čiščenje najpogosteje vzrok, da nas čez čas veselje do uporabe sokovnika mine. Če vseh delov ne smemo pomivati v stroju, nas lahko zlasti pomivanje številnih drobnih delov vijačnih sokovnikov zares spravi ob živce. Izkušnje kažejo, da se ostanki živil, olupki, peške najraje zataknejo tam, kjer jih je najtežje odstraniti in pri tem ne pomagajo niti priložene ščetke.«

Razbiti miti

Proizvajalci zatrjujejo, da se temperatura soka v vijačnih sokovnikih zaradi počasnega vrtenja ne povečuje in zato naj bi bil sok kakovostnejši, v njem pa naj bi se ohranilo tudi več vitaminov in mineralov kot v soku iz centrifugalnih sokovnikov. Izvedli so dva manjša preizkusa. V laboratoriju so izmerili temperaturo sokov takoj po njihovem nastanku in v sokovih, ki so jih pripravili z različnimi tipi sokovnikov, z natančnimi analitičnimi metodami določili prisotnost nekaterih snovi, ki so pomembne za zdravje.

- Sok se v hitrih sokovnikih segreva – ne drži.

Pripravili so sok iz jabolk in izmerili njegovo temperaturo takoj, ko je pritekel iz sokovnika. Najvišja temperatura, ki so jo namerili v obeh centrifugalnih modelih, je bila 23,4 stopinje Celzija, pri vijačnem modelu pa 23,1 stopinje. O omembe vredni razliki tako ni mogoče govoriti. Tovrstne informacije so, kot kaže, zgolj oglaševalska poteza.

- Sok v počasnih sokovnikih ohrani več hranil – ne drži.

Za pripravo treh različnih sokov (pomarančni, jabolčni in mešani) so v laboratoriju uporabili en centrifugalni model sokovnika in dva vijačna modela. V treh različnih sokovih so preverili vsebnost vitamina C, karotenoidov, balastnih snovi in magnezija. Meritve so izvedli trikrat, torej so rezultati povprečje treh meritev.

Nasveti Zveze potrošnikov Slovenije

1. Presenečenje testa so dobre končne ocene za centrifugalne sokovnike, saj je večina uvrščena višje od vijačnih. Kar osem se jih je uvrstilo v najvišji kakovostni razred. Dobre ocene so si prislužili za hitro opravljeno delo in dober izkoristek.

2. Odločitev za nakup centrifugalnega sokovnika je prava, če želimo, da bomo imeli z aparatom malo dela in da bo sok hitro pripravljen.

3. Kupiti sokovnik ali mešalnik? Odvisno od vaših pričakovanj. Značilnost sokovnikov je, da sadje in zelenjavo spremenijo v bolj ali manj bister sok. Tekočino ločijo od trdih delov (vlaken, semen in olupkov), ki pri centrifugalnem tipu sokovnika ostanejo na cedilu, vijačni pa jih skozi posebno odprtino izrinejo iz aparata. Mešalniki sadje in zelenjavo zmečkajo oziroma zmeljejo v sok z vrtenjem rezil na dnu kozarca. Sok je gost in bolj podoben kaši kot soku.

4. Želite sok iz listnate zelenjave? Če želite pripravljati sok tudi iz listnate zelenjave, je prava izbira vijačni sokovnik, saj centrifugalni tega ne omogočajo.