Zgodovina francoskih stolpov iz slaščic sicer sega v 16. stoletje, ko so take umetnine sestavljali za kraljeve pojedine. Toda šele Katarina Medičejska ima zaslugo, da je pozneje nastal croquembouche. Ko se je leta 1547 kot bodoča francoska kraljica preselila na francoski dvor, je s seboj pripeljala svojega slaščičarja Panterellija, ki je iznašel profiterol, pravzaprav testo zanj. Francoski slaščičarji so italijanski izum izpopolnili, predvsem pa ga napolnili s kremo. Taki polnjeni profiteroli so postali izjemno priljubljena slaščica ne le na kraljevem dvoru. Verjetno bi za vedno ostali le polnjeni krofki na krožniku, če v 18. stoletju ne bi slavni kuharski mojster Antoine Careme študiral arhitekture in ne bi ustvaril slaščice, s katero je slavil arhitekturne spomenike od gotskih stebrov in turških mošej do perzijskih paviljonov. Tako je nastal croquembouche, ki je nemudoma postal priljubljena poročna torta.