Višje sodišče je potrdilo sodbo okrožnega sodišča v Kopru, ki je občini Izola naložilo vračilo 890.000 evrov kupnine podjetju Riba, zraven pa še dve leti zamudnih obresti in poplačilo sodnih stroškov. Spor je končal na sodišču, potem ko je Riba od občine zahtevala vračilo kupnine za zemljišče, ki ga občina kljub dogovoru ni komunalno opremila.

Na odločitev z zadovoljstvom gledajo v podjetju Riba v lasti Loredana Glaviča, saj je višje sodišče v celoti ugodilo njihovim zahtevam. Občina Izola ima zdaj 15 dni časa, da Ribi nakaže 890.000 evrov kupnine, ki jo je neupravičeno zaračunala za neopremljeno zemljišče, poleg tega pa še 17.000 evrov sodnih stroškov in dvoletne zamudne obresti. Kot nam je pojasnil pravni zastopnik podjetja odvetnik Valter Bogataj, bodo od občine terjali še 972.000 evrov povračila poslovne škode.

Riba je omenjeni tožbeni zahtevek za povračilo škode že vložila, postopek pa je bil ustavljen do pravnomočne odločitve v prvem sporu. »Glede na prvotni postopek z vračilom kupnine pričakujemo podobno odločitev tudi v drugem primeru,« je prepričan Bogataj, ki si želi, da bi tokrat poleg njih pripravljenost na dialog pokazala tudi izolska občina in spor rešila izven sodnih dvoran.

Čeprav se s sodbo na izolski občini ne strinjajo in nameravajo na vrhovnem sodišču sprožiti revizijo postopka, v proračunu že iščejo denar za odškodnino. So pa prepričani, da je bila Riba tista, ki je s spremembo projekta občini onemogočila izpolnitev kupoprodajne pogodbe. Ničnost aneksa k prodajni pogodbi naj bi ugotovilo tudi sodišče.

Tožbenega zahtevka za poslovno škodo na občini ne komentirajo, saj naj o njem ne bi bili obveščeni. »Če bodo v podjetju sprožili pravni postopek, bomo na to reagirali,« pojasnjujejo na občini.

Kolenc s prstom na Klokočovnika

»Sploh se ne počutim odgovornega za dogodke, ki so se zgodili v letu 2009 in smo jih danes mi primorani reševati,« pravi izolski župan Igor Kolenc in s prstom kaže na prejšnjega župana Tomislava Klokočovnika, saj naj bi ta Ribi prodal zemljišče, ki v naravi ni bilo natančno določeno in parcelirano. Proti Klokočovniku je bil zaradi prodaje zemljišča sprožen kazenski postopek.

Klokočovnik Kolenčeve izjave ocenjuje za gostilniške govorice in politično gonjo proti njemu, saj je sodišče že dvakrat ovrglo obtožnico zoper njega. Nekdanji župan poleg tega pojasnjuje, da parcele ni prodal on, temveč občinski svet, Kolenc, po mnenju Klokočovnika, podjetju namenoma ni hotel zgraditi komunalnega priključka, z lastnikom podjetja Glavičem se menda ni želel niti sestati. »Mislim, da bo župan končal na sodišču, saj je bil večkrat opozorjen, kam lahko spor pripelje,« meni Klokočovnik, ki je prepričan, da je Riba upravičena do vračila kupnine, saj je občina postopke zavlačevala preveč let.

Kazenski postopek proti županu bo Klokočovnik, če tega ne bo storil nihče drug, sprožil kar sam s svojo stranko Izola je naša. »Občina je bila z obrestmi oškodovana za 1,2 milijona evrov, nekdo mora odgovarjati,« pojasnjuje Klokočovnik in doda: »Župan naj se zahvali Bredi Pečan, ki mu je to svetovala.«