Trije porazi in zgolj ena zmaga je skupna bilanca dveh slovenskih klubov v tretjem predkrogu drugorazrednega evropskega pokala EHF. V skupinski del se je uvrstilo 16 zmagovalcev tretjega predkroga, med njimi pa ni nobenega slovenskega kluba. Tako za Gorenje kot Maribor takšen razplet pomeni hud padec v kruto realnost. Zanju se je letošnja evropska sezona začela šele minuli konec tedna, včeraj pa se je tudi že predčasno končala in zdaj jima ostaja le igranje na slovenski sceni v ligi in pokalu.

Velenjčani so po domačem porazu proti Holstebroju (25:29) upali na čudežno vstajenje na Danskem, a doživeli so še en neuspeh (27:32). Katastrofalen začetek (0:5) in slabo nadaljevanje (9:15, 15:21) sta uničila še zadnje sanje o uspehu, kar je priznal tudi kapetan Niko Medved: »Niti v sanjah nismo razmišljali, da se bo na začetku tekme zgodil še hujši scenarij kot v Velenju. Na obeh tekmah ni bilo v naših vrstah dovolj zbranosti, moči in kakovosti za zmago.« Medtem ko je klub iz Šaleške doline z novim vodstvom v kratkem času naredil ogromne premike na marketinškem in drugih področjih, na igrišču po imenih Celjanom (najmanj) enakovredna zasedba kaže (pod)povprečne predstave. »Proti Dancem v 120 minutah nismo bili na pravi ravni. Roke so se nam tresle,« je kratko ocenil trener Gregor Cvijič, ki mu mnogi napovedujejo negotovo prihodnost na klopi Gorenja.

Mariborčani so po 18-urni vožnji z avtobusom v Bukarešto prispeli z golom prednosti iz Tabora (27:26), v Romuniji pa doživeli razpad sistema. Po devetih minutah je Dinamo vodil že s 6:0, sredi prvega polčasa kar z 12:1, najvišja prednost pa je znašala 14 zadetkov (26:12). Da bo tudi v mariborskih vrstah potreben remont, posredno potrjujejo tudi besede trenerja Slavka Iveziča: »Fantje bodo morali storiti več, sicer ne moramo uresničiti ciljev. Čas je za globljo analizo in potrebno bo ustrezno reagirati po koncu jesenskega dela prvenstva.«