Prejšnji teden, torej v času bodeče žice in policijske stavke, ko so pred televizijske kamere nenapovedano in z resnimi obrazi stopili kar trije poslanci SDS, ni bilo nič drugače. Vprašanje enakopravnosti žensk si zasluži medijsko pozornost. Prav tako stranka, ki je vselej v prvih bojnih vrstah, ko gre za spoštovanje človekovih pravic. Spomnimo se samo dni, ko je bil njen predsednik po krivičnem obsojen in celo zaprt na Dobu. Ali pa na držo stranke, ko je šlo za vprašanje izbrisanih in istospolno usmerjenih državljanov. Nič čudnega torej, da se je s predlagano spremembo zakona, ki po podatkih Združenja za vpogled v spalnice zadeva okoli 10 stanujočih na ozemlju Republike Slovenije in nekaj več turistk, ki vsako leto zaidejo v našo državo, štiriindvajset ur na dan in sedem dni v tednu ukvarjala celotna Slovenija. Vinko Gorenak se je pred televizijskimi kamerami odprl celo do te mere, da nam je zaupal, da sta se morala z ženo sezuti in si tudi umiti noge, preden sta na dopustu vstopila v džamijo. »Vsako zakrivanje obraza lahko v trenutni situaciji predstavlja potencialno nevarnost, da nekdo to zlorabi za popolnoma druge namene, kot so religiozni,« pa je razkril neodvisni strokovnjak za varnostna vprašanja Ivan Štuhec.

Da so bile uredniške odločitve o 24-urni obravnavi zakonskega predloga slovenskih demokratov povsem na mestu, so ob koncu tedna potrdili tudi rezultati ankete, ki so jo objavili na novi, avtonomni spletni strani Nova24TV.si, ki je po podatkih profesorja Boruta Rončevića po obiskanosti že prehitela nekatere, sicer zaklenjene novičarske portale. Da se s predlogom SDS strinjajo, ker je »nošenje burke in nikaba ponižujoče za ženske«, je od skupno 2332 oddanih glasov odgovorilo kar 92 odstotkov sodelujočih v anketi. Z drugimi besedami: skoraj vsi državljani Republike Slovenije podpirajo predlog SDS! Ne glede na to, da je predsednik stranke Janez Janša razloge za to prepoved po pomoti utemeljil s kulturnimi in varnostnimi razlogi.

Slovenci smo preveč resen narod, da bi teme, kakršna je bila sedaj o prepovedi nošenja nikabov in burk (kaj je že to?), končale zgolj v strankarskih občilih ali morebiti v satiričnih rubrikah resnih medijev. Povsem samostojna in etična Stranka modernega centra bo po naslednjem terorističnem napadu zakonsko prepoved nošenja muslimanskih pokrival zagotovo podprla. In takrat bo napočil čas še za obravnavo zakona o slonih. Tudi njih smo že videli leteti po zraku, mar ne?