Predsednik Real Madrida Florentino Perez je stopil pred novinarje, da bi zaščitil trenerja Rafaela Beniteza, toda izredno tiskovno konferenco je sklical predvsem, da pogasi ogenj pod lastnimi nogami. Benitez je v tej zgodbi stranski igralec. V osrednji vlogi je Perez, ki ima vse manj manevrskega prostora.

Na sobotnem el clasicu je Perez sedel na častni tribuni stadiona Santiago Bernabeu v družbi poslovnežev, mestnih veljakov in ministrov na čelu s premierjem Marianom Rajoyem. Ko so navijači skandirali, naj odstopi, je njegov ego precej trpel. Takoj po koncu tekme in porazu proti Barceloni se je umaknil v zasebne prostore, naslednji dan pa se prvič letos ni pojavil na tekmi druge Realove ekipe, ki jo vodi Zinedine Zidane. Koval je načrt, kako bi razgreto ozračje čim bolj umiril.

Perez je veliko tvegal, ko je poleti odslovil trenerja Carla Ancelottija. Italijan je imel podporo navijačev, medijev, spoštovali so ga celo rivali. V nos je šel le klubski upravi, ker ni poslušal njihovih navodil. Ena od kapric predsednika Pereza je bila, da bi v članski ekipi čim več igral 16-letni Martin Odegaard, toda Ancelotti je prednost neprestano dajal drugim nogometašem, ki so si igranje prislužili z dobrim delom na treningih. Na stran igralcev je Ancelotti stopil tudi v sporu z zdravniško službo, a ker v klubu ne morejo odpustiti Sergia Ramosa ali Cristiana Ronalda (najglasnejša kritika doktorja Jesusa Olma, ki je osebni prijatelj Pereza), so se spravili na trenerja.

Krivdo za slab začetek letošnje sezone je Perez skušal zvaliti ravno na pleča Ancelottija. Prepričan je, da ima novi trener Benitez težave zaradi slabe pripravljenosti nogometašev, kar naj bi se vleklo še iz prejšnje sezone. Analitiki v Španiji so Pereza takoj opomnili, da živi v zmoti. Navrgli so mu, da je Ancelotti s precej oslabljeno ekipo Reala prišel na prag finala lige prvakov, v državnem prvenstvu pa je na zadnjih desetih tekmah zbral 28 točk od možnih 30. A Perez novinarjev ne posluša, saj naj bi bili predstavniki sedme sile prav tako krivi za težave Reala.

Poleg Ancelottija in novinarjev je v isti koš vrgel tudi navijače. Ne vseh, ampak predstavnike skupine Ultras sur. Perez je navrgel, da so sobotni napev »Florentino, odstopi« prepevali zgolj člani te skupine, kar pa ne drži. Šlo je za bistveno širšo pobudo, od starih do mladih. Skupina Ultras sur niti nima več mesta na stadionu, saj ji je Perez prepovedal vstop in ustanovil hišno navijaško skupino La grada joven, ki ga v soboto edina ni podila iz kluba.

Naslednjo tekmo bo madridski Real igral danes v Ukrajini proti Šahtjorju iz Donjecka, toda Perez bo z mislimi doma. V Madridu se bo začela sodna obravnava, ali je vodstvo Reala leta 2012 v klubski statut vpeljalo legalne spremembe. V primeru, da bo sodišče ugodilo pritožbi, bodo morali pri Realu sklicati nove, predčasne volitve že v tej sezoni. Sporni členi se nanašajo na volilni postopek za predsednika kluba. Od leta 2012 naprej so pri Realu veljali strožji pogoji, kot denimo, da mora biti predsedniški kandidat član kluba vsaj dvajset let, predložiti pa mora tudi aval v višini 15 odstotkov proračuna kluba (približno 90 milijonov evrov), ki mora biti obvezno izdan pri španski banki. Vse to so pogoji, ki jim ustreza zgolj en kandidat – Florentino Perez.