Konec tedna se je na spletu pojavila fotografija psa, ki sliši na ime Ash. Očitno je le eden od tistih, ki ni smel nadaljevati poti s svojimi skrbniki. »Mali zbegani prestrašeni kužek Ash je bil lastnikom odvzet v soboto v zbirnem centru Dobova. Iz karantene zavetišča Brežice je odšel v zavetišče Mala hiša, kjer bodo čakali končno odločitev veterinarske inšpekcije,« se glasi objava na facebooku. Ash ima po podatkih, ki so na voljo na spletu, sirijski potni list in je cepljen proti steklini. »Odvzeti psa iz naročja objokanega otroka je bilo zelo težko in takega doživetja si ne želim več,« je zapisal Dragutin Bratković iz zavetišča Brežice.

Kužka odvzeli v zbirnem centru Dobova

»Odvzet zelo družabni deklici, ki je odlično govorila angleško (prav tako njena mamica), pojasnila je, da ima kuža potni list. Vse je bilo očitno dogovorjeno zelo hitro. Prostovoljci nismo nič vedeli o kakšnem odvzemu. (…) Ker ni nihče nič vedel, sem ji celo omenila, da bo s kužkom vse v redu. Le kakšno uro kasneje, ko se je skupina teh beguncev pomikala proti avtobusom za nadaljevanje poti, sem slišala, da so ji kužka odvzeli. Da je prišla dežurna veterinarska služba in odpeljala psa. Torej tik preden so odšli na avtobus. Še danes mi je žal, da sem ji takrat nevede dala lažno upanje ... Niti malo ne razumem teh dogovorov in mislim, da zanje ni nobenega razloga. Kuža je bil urejen, cepljen, v nastanitvenem centru so se z njim igrali otroci ... Ker pa gre očitno za visoko izobraženo družino, močno upam, da bodo dovolj tečni in vztrajni, da kužka dobijo nazaj. Si pa mislim, da jim bodo to krepko zaračunali. Nimam besed,« piše ena od prostovoljk v Dobovi.

Nerazumno visoki stroški oskrbe v karanteni?

Neuradno bi naj Zavetišče Mala hiša, v katerem je zdaj Ash, skrbnikom postavila nerazumno ceno oskrbe psa v karanteni. Ta bi naj znašala vrtoglavih 2000 evrov, ki jih skrbniki skoraj zagotovo nimajo kje vzeti. »Mislim, da se le redko kdo zaveda, da gre za izredno situacijo, kjer begunci pri bežanju za življenje niso imeli časa razmišljati, da bi svojemu psu, ki ima drugače urejene vse dokumente in cepljenja, naročili še evropski potni list, kar se v tem primeru zahteva. Pes torej ni bil podan v oskrbo na željo lastnika, ampak mu je bil odvzet! Najverjetneje bodo ti psi v zelo kratkem času evtanazirani. Poleg tega je bila Asheva lastnica pripravljena plačati 500 evrov za prevoz psa do Nemčije, kjer bi naprej urejala zadeve v zvezi s karanteno, a je bilo to iz strani inšpektorjev zavrnjeno. Upam, da se bo v zvezi s to zadevo določila nova, bolj človeška cena in bomo skupaj našli psom in njihovim lastnikom prijaznejši način za ureditev problema,« se glasi komentar ene od uporabnic Facebooka pod objavo predstavnika zavetišča.

Kakšna je usoda odvzetih živali?

»Takih živali je menda kar nekaj. UVHVVR se spreneveda in ne daje točnih odgovorov. Predlagam, da tudi vsi vi, ki vam je mar, začnete spraševati pristojne, kakšno usodo so namenili tem živalim in ljudem, katerih edina 'napaka' je ta, da nimajo potnega lista Evropske unije. Si pa tako kot mi, želijo živeti,« pravi Jadranka Juras iz Društva za zaščito živali Lajka. Slednja je na pristojne, tudi na zavetišče Mala hiša, že naslovila pismo, v katerem zahteva nekaj več informacij in odgovorov na vprašanja o konkretnem primeru, ki je zagotovo le eden od mnogih. Odgovorov še ni prejela.

Vstop živali iz neznanih tretjih držav?

Iz UVHVVR so sicer že pred dnevi sporočili, da za vstop živali v Evropsko unijo veljajo pravila, ki so postavljena za varovanje zdravja ljudi, živali in evropskega gospodarstva. Navodila, ki so bila dana s strani UVHVVR, so naslednja: V kolikor migranti imajo ali zapustijo hišne ali druge živali, je potrebno takšne živali obravnavati kot vstop živali iz neznanih tretjih držav (če seveda lastnik nima ustreznih dokumentov za žival). Uprava tako živali, ki jih odkrije, namesti v izolatorije za hišne živali, ki so na veterinarskih postajah in v zavetiščih. Kaj se z njimi v resnici dogaja v nadaljevanju, pa še vedno ni povsem jasno.

Vir: www.pesmojprijatelj.si

Peticija za vrnitev Asha njegovi družini

Na spletu je odprta peticija za vrnitev psička njegovim skrbnikom, ki vabi k podpisovanju z naslednjim besedilom: Ali mora prijazen ljubek kuža Ash res umreti?!? Otroke naše etične vrednote učimo ob gledanju filma Lesi se vrača, a obenem objokanim sirskim otrokom trgamo ljubljenčka iz naročja, ker njihovi starši niso uspeli slediti izsiljevalskemu višanju cene za večmesečno karanteno. Karanteno za psa, ki je cepljen, kar je razvidno iz njegovega v Siriji izdanega potnega lista. Veterinarska uprava Republike Slovenije, dajte Ashu evropski potni list in ga vrnite njegovim skrbnikom! Gospod premier Miro Cerar, preglejte slovensko zakonodajo in popravite dvoumnosti, da se takšna izživljanja nikoli več ne bodo ponovila.

Peticijo lahko podpišete tukaj. (rš)