»Po mojih izkušnjah v lesarski stroki je zahtevnost šolanja in s tem stopnja osnovnega znanja nižja kot pred desetimi leti,« meni Igor Arh, direktor sevniškega podjetja Metalika, družinske gazele četrte generacije, ki je bila leta 2009 nominirana za gazelo dolenjsko-posavske regije, specializirana pa je za izdelavo zahtevne lesene notranje opreme za ladje, jahte, ladje za križarjenje in stanovanja.

»Tehnični poklici so bili predolgo zapostavljeni, k temu je prispevala tudi država. Zadnjih nekaj let se je malo mladih odločalo za lesarski poklic. Zadnje leto po daljšem premoru spet opažamo več zanimanja in imamo zato tudi več vajencev. Vrata devetošolcem odpiramo tudi zato, da jim pokažemo, da lesarji ne izdelujemo samo navadnih omar, ampak tudi ekskluzivne izdelke, ki niso nujno samo leseni… Imamo tradicijo in perspektivo, a zato moramo znati svoje znanje prikazati na pravi način in ga seveda tudi unovčiti,« poudarja Arh, direktor gazele, ki jo je njegova družina ustanovila že leta 1932.

Po Arhovem mnenju povpraševanja šol po prenosu znanja ni, zato znanja prenašajo predvsem na vajence in svoje zaposlene. Podobno izkušnjo imajo tudi v Orodjarstvu Gorjak, saj s srednjih šol neposrednega povpraševanja po njihovem znanju ali povezovanju z njimi ni, Marko Gorjak, namestnik direktorja, pa se nadeja, da se bodo razmere izboljšale, saj so se povezali z ravnateljem srednje strojne šole, ki deluje v sklopu Tehniškega šolskega centra Maribor. Gazele v večini primerov predstavljajo neke vrste korektorja šolskega sistema, ki dijakom še vedno ponuja premalo praktičnega znanja in se prepočasi odziva na potrebe podjetij.

»Rastemo hitro, pridobivamo nove posle in se moramo na zahteve kupcev izjemno hitro odzivati. Največ kadra potrebujemo v proizvodnji, predvsem CNC-operaterje in ročne orodjarje. Po nekaj sušnih letih so se letos v to smer vpisali štirje. Potrebujemo tudi CNC-programerje, ki jih sedaj črpamo iz proizvodnje, pa tudi konstrukterje, pomanjkanje pa rešujemo s pomočjo drugih podjetjih. Sicer pa nas, četudi nimajo ustrezne izobrazbe, prepričajo predvsem tisti mladi ljudje, ki so opremljeni za življenje, kot pravimo, ki želijo delati in se učiti.«

Za najboljše sodelavce se pri njih izkazujejo tisti, ki so končali tehnično šolo, zelo dobre izkušnje imajo z lesarskimi tehniki in strojnimi tehniki. Ker ustreznega kadra primanjkuje, zaposlujejo tudi avtomehanike, njihov sodelavec je med drugimi poklicni kuhar. »V svojo sredino sprejmemo vse motivirane mlade ljudi, ki so končali šolanje, ki vsaj malo vleče na strojnika,« pravi Gorjak.

Devetošolci lahko od blizu spoznajo tudi delo v drugih gazelah, kot so Cablex Plastik, L-TEK elektronika, ATech elektronika, ROTO Pavlinjek, Lotrič meroslovje, Gonzaga-pro, Siliko, Termo-tehnika, Dewesoft, Plastika Skaza, BSH hišni aparati, pa tudi v zagonskem podjetju Chipolo. Ustrezno podjetje si lahko izberejo in se na obisk prijavijo skupaj s starši in učitelji na spletnem mestu: www.danzakariero.si. jpš