Že tisočletja je specialiteta številka ena na Korejskem polotoku kimči, fermentirana jed iz kitajskega zelja, redkve, čebule, ostre paprike in nekaterih drugih sestavin. Jed je tako popularna, da jo ves svet povezuje s Korejci na podoben način kot Italijane s špageti ali Nemce s kislim zeljem, Francoze s sirom in Indijce s karijem. Ko je Koreja med vietnamsko vojno priskočila na pomoč Američanom, je korejski predsednik Park Chung Hee od ameriškega Lyndona Johnsona zahteval, naj imajo korejski vojaki na fronti vselej na voljo dovolj kimčija, saj je »ključnega pomena za dviganje morale vsakega Korejca«. Tako so jed spoznali tudi Američani, ki si s kimčijem obložijo tudi sendvič ali celo pico. In glede na to, da gre za precej dodelano različico kislega zelja, ni razloga, da kimči ne bi teknil tudi našemu človeku. Naj vam kot vodilo služi današnji recept.

Kimči iz kitajskega zelja

Potrebujemo 1,5 kg, kitajskega zelja, 0,5 kg redkve ali repe, 60 g grobe morske soli, 4 šalotke, šopek zelenja mlade čebule (lahko nadomestimo s porom), 1 korenček, 10 strokov česna, 2 žlici sveže naribanega ingverja, 2 žlici mletega rdečega čilija oziroma ostre paprike (delno, a v škodo okusa jo lahko nadomestimo s sladko papriko), lonček slanih filetov inčunov (lahko uporabimo tudi vložene ostrige ali repke kozic, lahko pa morske sestavine opustimo), 1 žlico surovih sezamovih semen.

Temeljito operemo zelje in ga vzdolžno narežemo na četrtine. Zmočimo jih z vodo, nato pa tudi med listi dobro nasolimo, zlasti pri debelejših steblih. Naložimo jih v široko posodo in pustimo počivati dve uri, pri tem jih vsake pol ure obrnemo in po želji prelijemo s slanico, ki se nabira v posodi. Po dveh urah zelje temeljito operemo pod tekočo vodo, da izperemo sol, nato pa četrtine položimo na rešetko, da se dobro odcedi. Medtem operemo in olupimo redkev ali repo in jo po dolgem narežemo na tenke rezine, ki jih nato narežemo na tenke trakove. Zelenje mlade čebule sesekljamo. Korenček naribamo ali narežemo na res tenke paličice. Šalotke olupimo, operemo in narežemo na tenke kolobarje. Česen olupimo in stremo. Vse našteto zmešamo v skledi, dodamo še ingver, čili v prahu, inčune (če jih opustimo, je treba omako obvezno dosoliti) in sezam, nato pa vse skupaj temeljito premešamo s toliko vode, da nastane gosta omaka, ki jo po potrebi dosolimo. Z njo (vsak list posebej) nadevamo odcejene zmehčane četrtine zelja in vsako posebej zvijemo v nekakšen zvitek ter položimo v plastično posodo ali ogromen kozarec za vlaganje, ki smo ga prej temeljito umili in osušili. Kimči lahko jemo sveže pripravljen, lahko pa kozarec zapremo in pustimo na sobni temperaturi stati dva ali tri dni, da zelenjava fermentira oziroma se skisa, šele nato ga shranimo v hladilnik. Fermentirano zelenjavo ponudimo kot prilogo h glavnim jedem ali pa jo uporabimo za pripravo različnih jedi.