V petnajstih tednih bodo tuji in domači izvidniki obiskali petnajst krajev oziroma občin. Tam bodo preverjali, kako kje razumejo turizem (po abecednem vrstnem redu): Železniki, Jesenice, Šempeter-Vrtojba, Vipava, Hrpelje-Kozina, Bloke, Straža, Rogatec, Gornji Grad, Dobrna, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Gornji Petrovci.

Tujcem, ki so pri nas na študiju, ki pri nas delajo ali pa so poročeni s slovenskimi partnerji, bomo izročili 180 evrov in jih napotili v enega od omenjenih krajev. Od tu naprej je vse odvisno od naših izvidnikov: kako se bodo odpeljali do cilja – z vlakom, avtobusom, avtomobilom, kje bodo prespali, kje in kaj bodo jedli in kaj si bodo ogledali.

Domače in tuje turistične izvidnice

Vsakega zgolj prosimo, da pred odhodom po spletu pogleda - seveda, če spletne strani nimajo zgolj v slovenskem jeziku - kaj tam piše o tem kraju, katere so znamenitosti, kaj si je treba ogledati, kaj obiskati in kaj pokusiti. Naša želja je tudi, da povsod, kamor gredo, poiščejo najbližji turistični informacijski center (TIC) ter da pogledajo, katere spominke ponujajo obiskovalcem. Kako bodo preživeli dva dni, je odvisno od vsakega posameznika oziroma od nasvetov in priporočil, ki jih dobijo na spletu in v TIC.

Sočasno bo šla na pot tudi slovenska izvidnica, kajti marsikje imajo različen odnos do tujih in domačih gostov, zato želimo zgodbe, ki nam jih prinese ena izvidnica, preveriti še z drugim parom skritih gostov. Poleg reportaže, ki jo bodo po pogovoru s tujimi in domačimi izvidniki napisali naše novinarke in novinarji, bomo tudi letos objavljali komentarje in ocene strokovne komisije, ki bo na koncu izbrala prve tri kraje letošnje poletne izvidnice. Poleg te nagrade bodo po eno nagrado prispevali tudi naši bralke in bralci, ki bodo z glasovnicami, ki jih bodo pošiljali na Dnevnik, izbrali turistom najprijaznejše kraje, tuji izvidniki pa bodo izbrali tri najbolj gostoljubne, najbolj urejene, najčistejše in ponudb polne kraje.

Prejšnji teden so se na povabilo pomočnika direktorice za trženje Domna Ranta sešli člani strokovne komisije: prof. dr. Janez Bogataj, urednica oddaje Na lepše na TV Slovenija Marjana Grčman in novinar Dnevnika Vito Avguštin (pogrešali smo Primoža Žižka, ki se sestanka ni mogel udeležiti), poleg pa so bili še Katja Petrovec, ki je zadolžena za spletne strani Dnevnikove izvidnice in socialna omrežja, tržnica Melisa Hadžalić Bešić in fotoreporter Anže Furlan, ki se je podpisal pod fotografije na tej strani. Na tem sestanku smo tudi izžrebali vrstni red obiskov krajev po datumih od naslednjega tedna do konca februarja oziroma začetka marca, vendar je to seveda trenutno najbolj čuvana skrivnost na Dnevniku.

Seveda se obeta tudi pri tokratni akciji nekaj novosti in več možnosti za sodelovanje tudi vas, spoštovane bralke in cenjeni bralci Dnevnika, vendar o tem prihodnji teden, ko se začne zares. vav