Če so bili Beatli bolj priljubljeni od Jezusa Kristusa (kakor je, marca prihodnje leto bo od tega minilo pol stoletja, izjavil John Lennon in tako ogorčil zlasti ameriške krščanske fundamentaliste in puritance), potem je Adele bolj priljubljena od samih Beatlov. Vsaj glede na lestvico 200 albumov vseh časov ameriške revije Billboard, sestavljeno prvič po več kot pol stoletja, odkar omenjena revija sestavlja sprotni seznam 200 aktualnih plošč.

Angleška kraljica mehkega soula je namreč teden dni pred izidom svojega tretjega ploščka »po točkah« daleč pred liverpoolsko četverico zasedla prvo mesto na Billboardovem večnem seznamu, narejenem na podlagi uvrstitev posamičnih plošč na aktualnih seznamih po letu 1963. Adele se je to posrečilo z drugim, leta 2011 izdanim albumom 21, ki se je po 24 tednih, skoraj polovici leta, na vrhu lestvice še skupno 81 tednov držal med prvih deset in je na njej do danes – 245 tednov po izidu.

Beatli še vedno največjI

Poleg tega je Adele prva glasbenica, ki je imela na vrhu Billboardove lestvice 100 trenutnih uspešnic zaporedoma tri svoje pesmi, prva ženska, ki je imela med prvimi petimi oba izdana albuma, leta 2011 in 2012 pa je bila tudi Billboardov glasbenik leta. S ploščkom 21, 16-krat platinastim v Veliki Britaniji in diamantnim v ZDA, prodanim v več kot 30 milijonih izvodov (na Otoku je četrti najbolje prodajani album vseh časov), je 27-letna angleška pevka osvojila kopico grammyjev, britov in drugih nagrad. V pričakovanju nove plošče pa se je 21 v zadnjih tednih ponovno povzpela do trenutno 18. mesta tudi na Amazonovem seznamu najbolje prodajanih.

Vendar za to, da bi bila Adele večja od Beatlov, vse to seveda še ni dovolj. Na drugem Billboardovem seznamu, ki upošteva cel opus, so Beatli z 19 ploščami in skupno 132 tedni na vrhu še naprej prvi, pred Rolling Stones in Barbro Streisand. Najdlje, 15 zaporednih tednov, je leta 1967 na vrhu od plošč Beatlov zdržala Sgt. Pepper, vendar je na večni lestvici posamičnih albumov (na njej imajo Beatli pet svojih plošč) po vseh točkah šele 54. Pred njim in po vrsti za Adelinim 21 je album z glasbo iz filma Moje pesmi, moje sanje (Julie Andrews) iz leta 1965, tretji pa je Thriller Michaela Jacksona.

Adele je objava Billboardove nove lestvice prišla kot nalašč pred izdajo tretje plošče z naslovom – 25. Ta je bila že pred tem očitno najtežje pričakovana plošča leta, saj je prva na aktualni prodajni lestvici Amazona (še pred izidom v petek, s prednaročili), medtem ko ima video s prvo objavljeno pesmijo s plošče na youtubu po treh tednih približno 400 milijonov ogledov, več kot napovedniki najtežje pričakovanega filma leta, nadaljevanja zvezdnovojne filmske sage.

Skušnjave slave

Medtem ko imajo glasbeniki, če so bili nadvse uspešni s prvo, praviloma težave z drugo ploščo, ga je imela Adele s tretjo. Zadeva, Adelin tretji album, je postala skoraj tako mitska kot Salingerjevi neobjavljeni rokopisi, je konec tega tedna zapisal celo Guardian. »Širile so se govorice, da bo objavljen leta 2013, ko je Adele dopolnila 25 let; potem je zvezdnica sama nakazala možnost, da bo izšel leta 2014; kar bi se morda zgodilo, če ne bi polovice bolj ali manj dokončanih posnetkov Adele vrgla v smeti.« Ker po njenem mnenju očitno niso ustrezali standardom, ki jih je leta 2011 postavila sama v pogovoru za Billboard: »Izginila bom in se vrnila s ploščo, ko bo ta dovolj dobra. Ničesar ne bom objavila, dokler ne bo dovolj dobro in dokler ne bom pripravljena.«

Pripravljena glasbeno in drugače, kajti Adele je za Guardian med drugim povedala: »Zelo lahko se je vdati slavi. Ker je očarljivo. Ker je močno. Potegne te vase. Res, težje se je upreti. Toda čez nekaj časa sem se odločila zavrniti neresnično življenje.« Kaj je bilo videti neresnično? »Kot na primer, da ti urejajo stvari. Pravzaprav ne, da pričakuješ, da jih uredijo zate. Imela sem takšne trenutke. Preplašili so me. Preproste stvari, kakršna je, da ti zmanjka čistih oblačil, sama pa se nisem pripravila do tega, da bi jih oprala. Ne, bila sem nejevoljna, ker niso bila čista.« or