Koga bi poraz bolj zapekel?

Tukaj vsak gleda nase. Ukrajinci verjetno razmišljajo, da bi bil poraz zanje usoden, a treba je reči, da bi tudi za Slovenijo pomenil razočaranje. Ne pozabimo, da imamo reprezentanco z odličnimi igralci, ki odločajo tekme v pomembnih klubih. Nehajmo se podcenjevati. Fantje potrebujejo vso podporo. Prepričan sem, da lahko premagamo Ukrajino, ki je doslej pogrnila v vseh petih dodatnih kvalifikacijah. To ostane v glavah.

Toda generacije se menjajo…

Depresija pa ostane. Ko ti neka stvar ne gre po načrtih, je še težje. Če se bomo na prvi tekmi znali enakovredno zoperstaviti tekmecu, lahko v Mariboru zmagamo in se uvrstimo v Francijo. Ukrajina bo igrala v Lvovu, kjer ni izgubila na sedmih tekmah. Selektor Katanec mora dati fantom velik pomen. Zaslužijo si takšen status, kot ga imajo v klubih. Starejši igralci lahko prispevajo več, kot so sposobni, saj bosta tekmi z Ukrajino za nekatere zadnja možnost za uvrstitev na veliko tekmovanje.

Je treba Ukrajince prestrašiti in jih že na začetku kresniti po gležnjih?

Zagotovo. Slovenija mora pokazati, da ne bo zgolj opazovalka dogodkov na igrišču. Skušati moramo zadeti, saj bo Ukrajina doma ranljivejša kot v Mariboru. Njihovo občinstvo po petih neuspelih poskusih zdaj resnično zahteva uvrstitev na turnir. Toda mi imamo izredne igralce. Kampl in Iličić lahko pripeljeta žogo Novakoviću, ki trese mreže iz polpriložnosti.

So fantazisti v slovenski ekipi na pravilnih položajih?

Nisem v vlogi selektorja, a menim, da Kampl in Iličić v reprezentanci nimata pravilne vloge. Kampl bi lahko tako kot v klubu igral na položaju zadnjega veznega igralca. Ima neverjetne sposobnosti, saj lahko žogo v hitrem teku vodi tudi petdeset metrov. Takšen način bi potrebovali v Lvovu. Iličića bi jaz postavil za Novakovićem. Na eni strani bi igral Birsa, na drugi Kirm, zraven bi dodal še Filipovića, a ga v reprezentanci ni. Zadaj bi igrala Kurtić in Kampl. V tem primeru bi bili v protinapadih zelo nevarni, obenem bi pridobili na agresivnosti in hitrosti. Iličić na zahtevnih tekmah stežka igra na bočnem položaju.

Kaj se igralcem plete po glavi, ko so pred tako pomembno tekmo?

Pred prvo tekmo je veliko nejasnosti, ker ne veš natančno, kaj pričakovati. V Lvovu še ne bo znan potnik na evropsko prvenstvo, na povratni tekmi pa je zgodba bolj jasna. Všeč mi je, da igralci razmišljajo pozitivno. V medijih lahko o sebi berejo zgolj prijetne prispevke. Imamo dovolj kakovosti, selektor pa jih mora sprostiti.

Kako je vas sproščal Katanec?

On ima neki svoj način, v katerem je dober. Igralce sprošča skozi humor in agresivnost na treningih. Mi smo bili takrat izjemno ambiciozni, posebne priprave sploh nismo potrebovali.

Konopljanka in Jarmolenko sta najnevarnejša Ukrajinca. Kako ju ustaviti?

Konopljanka je odličen igralec, a ni na ravni Ševčenka. Ukrajina nima igralca s svetovnega vrha. Konopljanka in Jarmolenko običajno ne odločata tekem. Prvi igra v Sevilli, ki jo lahko primerjamo z Bayerjem in Fiorentino, kjer tekme odločata Kampl in Iličić. Konopljanka je živahen igralec, a se ga da zaustaviti.

V nedeljo je bil v dresu Seville zelo viden proti Realu…

Bil je odličen, gole pa so prispevali drugi. V današnjem nogometu je nemogoče preigrati več igralcev hkrati in zatresti mrežo. Na omenjena igralca se moramo vsekakor dobro pripraviti, a pravo srce ekipe je poškodovani Ruslan Rotan. Njegov izostanek je velik minus za Ukrajino. Na sredini igrišča bi lahko imela Slovenija veliko prostora.

Zvenite optimistično.

Seveda. Fantje so samozavestni, ker dobro igrajo. V dodatnih kvalifikacijah odloča veliko dejavnikov. Tudi sreča.

Kako jo izzvati?

V kvalifikacijah je nismo imeli. Morda je zdaj čas, da se nam nasmehne. Ne razumem, zakaj smo na manj pomembnih tekmah poudarjali napake sodnikov. Morate vedeti, da sodniki ničesar ne pozabijo. Naša generacija se je redkokdaj obregnila ob delo sodnikov, saj smo vedeli, da nas bodo nekje počakali. Z njimi moraš biti vedno prijazen. V dodatnih kvalifikacijah lahko že ena nenamerna sodniška odločitev odloči potnika na prvenstvo. Nam bi sodnik v Kijevu lahko vzel izenačujoči gol, saj je Đoni Novak stal skorajda v golu. Lahko bi piskal prepovedani položaj.

Sta Ševčenko in Rebrov Slovenijo podcenjevala?

Vsi so nas podcenjevali. Zdaj je drugače. Ravno pred dnevi je bila v Sloveniji novinarska delegacija iz Ukrajine. Verjemite mi, da se precej tresejo. Navzven verjetno kažejo samozavest, a imajo pred očmi pet zapravljenih priložnosti v dodatnih kvalifikacijah.

Kaj ste rekli ukrajinskim novinarjem?

Enako kot vam. Če se bomo postavili v vlogo palčka, nas bodo pojedli. Ne smemo razmišljati, da smo majhna država, da nimamo tolikšne finančne zmožnosti kot Ukrajina. Na igrišče bo prišlo dvaindvajset igralcev, tekma se bo začela z 0:0. Vse je odprto.

Je vzdušje v javnosti ugodno? Katanca je večkrat marsikaj zmotilo.

Bodimo pošteni, tudi Katanec je malo kriv za to. Ti fantje si zaslužijo pozitivno vzdušje, selektor je tukaj pomemben. Če smo favoriti proti Estoniji in Litvi, je treba to povedati. Strahov ne potrebujemo. Vsem je v interesu, da gre Slovenija na evropsko prvenstvo. Jaz bi šel z veseljem v Francijo gledat slovenske fante. Tudi NZS bi imela veliko korist ob napredovanju reprezentance. Glave moramo stakniti, selektor pa je tisti, ki mora fantom in narodu ponuditi pozitivo.

Pa mediji?

V teorije zarote ne verjamem. Slovenski športni novinarji ste nežni. Jaz sem spoznal nemške in portugalske novinarje. Ko ni bilo rezultata, se je zgodil masaker. Slovenski mediji ste prijazni, zato se ne smemo pritoževati. Kritika je prisotna povsod in pomeni gibalo razvoja. Človek lahko ob utemeljeni kritiki napreduje. Nihče ne želi o sebi brati slabih zgodb, a na dolgi rok te kritika utrdi. Novinarji po strokovni plati ne vedo vsega, a se razumejo na nogomet. Igralcem lahko marsikdaj ponudite kakšno misel, da postanejo boljši.