Eden najbogatejših evropskih klubov, ki ima kar 11 tujcev (Srb Momir Ilić, Slovenec Gašper Marguč, Hrvati Ivan Slišković, Renato Sulić in Mirko Alilović, Islandec Aron Palmarsson, Šved Andreas Nilsson, katerega nastop v Celju je vprašljiv zaradi pretresa možganov, Nemec Christian Zeitz, ki zaradi poškodbe rame ne bo igral, Španca Jose Rodriguez Chema in Garcia Ugalde ter Mirsad Terzić iz Bosne in Hercegovine), je v zadnjem času doživel nekaj pretresov. Največji je bil zamenjava španskega trenerja Antonia Carlosa Ortege, ki ga je po slabih Veszpremovih predstavah v ligi prvakov dokončno pokopal le remi septembra proti Wisli na Poljskem. Na klopi 23-kratnih državnih in 24-kratnih pokalnih zmagovalcev Madžarske naj bi ga le začasno zamenjal pomočnik Javier Sabaté, a je ta še vedno v glavni vlogi.

Zvezdniški zasedbi iz mesta ob Blatnem jezeru, ki je v finalu lige prvakov v minuli sezoni izgubila proti Barceloni (23:28), se bodo Celjani skušali čim bolj enakovredno upirati z na papirju slabšim igralskim kadrom. Zaradi zlomljene koščice v desnem zapestju in operacije še nekaj časa ne bo Davida Razgorja, na srečo sta se na igrišče že vrnila Blaž Blagotišek (pretres možganov) in Miha Zarabec (zadnja stegenska mišica), na položaju levega zunanjega igralca pa bo jutri na evropski tekmi debitiral Marko Dujmovič. Načeta in za nastop vprašljiva sta dva tujca: Litvanec Povilas Babarskas je z reprezentančne akcije prišel z načetim gležnjem, Brazilec Arthur Patrianova, ki se je po poškodbi in operaciji kolena nedavno po sedmih mesecih vrnil na igrišče, pa ima posledice zaradi igranja treh tekem v treh dneh za reprezentanco Brazilije.

Na sredini ligaški tekmi v Škofji Loki se je po poškodbi na igrišče vrnil Miha Zarabec, ki je dan pred tem podaljšal pogodbo s klubom do leta 2018 in dobil v roke tudi ključe luksuznega vozila znamke Audi. »Na igrišču sem prebil štirideset minut, med katerimi nisem čutil bolečin, prav tako ne po tekmi. To je dober znak, a vseeno še hodim na terapije,« pojasnjuje 24-letni Miha Zarabec, ki je zaradi poškodbe v tej sezoni odigral le tri tekme v ligi prvakov in dosegel samo dva zadetka. Pred dvobojem z Veszpremom, v katerem mrgoli zvezdnikov, največji – pa ne samo po centimetrih – je 208 centimetrov visoki levičar Lazslo Nagy (nedavno se je vrnil po operaciji roke), Trebanjec dodaja: »Veszprem po kakovosti igralskega kadra upravičeno meri na vrh Evrope. A to, da je favorit, je lahko za nas prednost, da lahko zaigramo neobremenjeni in sproščeni. Že večkrat smo dokazali, da se lahko enakovredno kosamo z najboljšimi v Evropi, in imam dober občutek. To bo tekma na nož, na kateri ne bomo dovolili, da bi se Madžari sprehodili skozi Zlatorog.«

Poleg tekme v Celju bo v skupini A danes le še obračun Wisla – Bešiktaš, dva pa sta že bila odigrana. Na derbiju je Kiel doma izgubil proti Paris St. Germainu (26:30), Zagreb pa tesno v gosteh pri Flensburgu (27:28). A Hrvati niso ostali le brez zmage, ampak tudi brez 24-letnega levorokega ostrostrelca in reprezentanta Luka Stepančića, ki si je poškodoval kolenske križne vezi in za katerega je že konec sezone. V elitnih skupinah A in B bo poleg domačih igralcev v celjskem dresu in Marguča v Veszpremovem dejavnih še osem Slovencev. Montpellierova peterica (Jure Dolenec, Dragan Gajić, Matej Gaber, Borut Mačkovšek, Vid Kavtičnik) gosti nemški Rhein Neckar, Uroš Zorman (Kielce) bo igral proti Koldingu na Danskem, Matjaža Brumna (Vardar; v novi sezoni bo igral za Gorenje) čaka gostovanje v Barceloni, Dean Bombač (Pick Szeged) pa bo lovil zmago proti švedskemu Kristianstadu.

V senci tekem lige prvakov se nadaljuje tudi tekmovanje v prvi slovenski ligi za moške. Po treh vnaprej odigranih tekmah (Loka – Celje 20:31, Slovenj Gradec – Dobova 27:22, Slovan – Gorenje 24:41) bodo danes še preostali štirje dvoboji desetega kroga. Najbolj vroče bo na primorskem derbiju, ko se bosta ob 20. uri v verjetno polni Bonifiki pomerila Koper in Izola, pari pa so še Trimo – Maribor, Ormož – Sevnica (obe ob 19. uri) in Ribnica – Krka (ob 20. uri).