Zadnji teden nam je prinesel kar tri odmevnejše prevzemne zgodbe, a hrup okoli ene izmed njih se je zelo hitro polegel. Ameriška naftna družba Anadarko je namreč dala ponudbo za prevzem družbe Apache, ta pa jo je že naslednji dan zavrnila. Analitiki menijo, da to ne bi bila dobra kombinacija ter da hoče družba Anadarko s tem le prikriti vse slabše poslovanje in se sama ubraniti pred kakšnim prevzemom. Sicer bi bil posel vreden okoli 18 milijard dolarjev.

Druga novica prihaja po železniških tirih, pri čemer Canadian Pacific Railway, drugo največje železniško podjetje v Kanadi, razmišlja o prevzemu ameriškega podjetja Norfolk Southern. Vrednost bi znašala približno 24 milijard dolarjev, pogovori pa so šele v začetni fazi.

Zadnja novica od včeraj pa je namera kitajskega podjetja China National Chemical Corp. o nakupu švicarskega proizvajalca pesticidov Syngenta AG, pri čemer bi transakcija znašala približno 42 milijard evrov. Pogovori bodo sicer še potekali, vendar je Syngenta izjavila, da je cena 449 švicarskih frankov za delnico prenizka. Podobno ponudbo je letos spomladi dalo že ameriško podjetje Monsanto, ki pa ga je Syngenta zavrnila. Tudi preostali vlagatelji ne verjamejo preveč v uspešnost prevzema, saj je cena po objavi poskočila le do približno 370 frankov, kar je precej pod ponujeno ceno.

Organska rast podjetij počasi peša, zato se podjetja vse bolj zatekajo tudi k prevzemom. V zadnjem času je tako slišati objave velikih poslov, ki pa so, kot vidimo, iz precej različnih industrij. To je tudi eden izmed momentov, ki daje podporo delniškim trgom.