»S Sašem Lasanom še nimamo podpisane dvopartitne pogodbe. Je pripravljena in verjamem, da jo bomo podpisali v teh dneh. Lahko rečem, da se čuti, da je zapihal nov veter,« je konec septembra za Dnevnik dejal Marjan Hribar, predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije. Odtlej je minil mesec in pol, Lasan, zadnje desetletje stalni slovenski članski reprezentant, pa po treh mesecih dela v namiznoteniškem centru kot vodja moške članske selekcije na Otočcu ni videl niti osnutka pogodbe. Od 1. avgusta je delal zastonj, kot plačilo je prejemal povrnjene potne stroške in dnevnice v tujini.

Prejšnji teden sta se Lasan in Hribar sestala. »Preden sva se dobila, sem na svoj račun slišal precej očitkov. Po mojem mnenju je šlo za malenkosti, nič resnega ni bilo narobe. Hribarju sem odgovoril, naj me ne napada, ker že tri mesece delam zastonj. Ko sva se sestala, mi je Hribar rekel, da mu je odpovedal sodelovanje eden od sponzorjev ter da sledi reorganizacija zveze. Ponudil mi je, da še naprej spremljam Tokiča na tekmah ter da dvakrat na teden prihajam v namiznoteniški center kot sparing partner,« je pojasnil Saš Lasan, ki je Hribarjevo ponudbo v elektronskem odgovoru zavrnil.

Tokič: Nasedel sem obljubi

Najboljši slovenski igralec Bojan Tokič je vse skupaj budno spremljal. Ko je legionar pri Saarbrücknu slišal za Hribarjevo odločitev, ni skoparil s kritikami predsednika. Preden se je odpravil na mednarodno prvenstvo Švedske, je Tokič povedal: »Pisali ste o tem, na kakšen način je prišlo do menjave Bojana Raka na mestu članskega selektorja slovenske reprezentance. Tedaj, mislim, da enkrat konec maja, sem se sestal s Hribarjem. Povedal mi je, da razmišlja v smeri, da bi ves namiznoteniški pogon prevzel Jože Urh. Odgovoril sem, da se strinjam, da postane Urh direktor reprezentanc ter vse skupaj koordinira. Izrazil pa sem željo, da Lasan, ki je deset let igral za slovensko reprezentanco, to tudi prevzame, saj si to nedvomno zasluži. Izrazil sem tudi željo, da Lasan dobi službo v namiznoteniškem centru. Hribar je mojo idejo podprl. Obljubil mi je, da bo Lasanu ponudil pogodbo, da bo kot trener in sparing partner deloval v namiznoteniškem centru na Otočcu ter vodil člansko reprezentanco.«

V nadaljevanju je Tokič poudaril, da nikoli ni želel, niti si ni vzel pravice, da bi postavljal selektorje reprezentance. »Vselej sem spoštoval, kar so rekli na zvezi. Vedno sem si želel poštenega in odkritega sodelovanja. Mislim pa, da bi bil lahko Hribar vsaj toliko pošten, da bi julija rekel, da za Lasana ni denarja, ter ne bi ogrožal njegove eksistence. Slabo vest imam, ker sem v to zgodbo vpleten tudi sam, saj sem nasedel Hribarjevim obljubam. Upam, da se lahko Hribar pogleda v ogledalo. Jaz se na njegovem mestu ne bi mogel,« je bil oster trenutno 67. igralec s svetovne lestvice. »Hribar me je poklical po telefonu, a se mu nisem javil. Kako naj mu zaupam? Odločil sem se, da raje ne bom dvignil telefona,« je sklenil Tokič.

Preden se je Hribar kritično lotil Tokiča, je povedal nekaj samokritičnih besed. »Z Lasanom nismo podpisali pogodbe zaradi tehničnih razlogov. Tudi Lasan po mojih informacijah še vedno nima urejenega statusa. Kljub temu menim, da je krivda v tem primeru bolj na strani namiznoteniške zveze kot Lasana. Glede na preteklost uspehov Bojana Tokiča sem mu prisluhnil in z Lasanom želel omogočiti nemotene priprave na poti do uvrstitve na olimpijske igre v Rio de Janeiro. V tem času pa se je zgodilo nekaj dogodkov, ki so v meni zbudili slabo voljo. Ne maram, da se iz vsake manjše težave delajo večje,« je odgovoril Marjan Hribar in dodal, da je strokovni svet NTZS izrazil pomisleke, ko ga je seznanil s tem, da naj bi Lasan vodil člansko reprezentanco.

Hribar: Naj raje pride kdaj v center

Hribar je poudaril, da je bistvo slovenskega namiznega tenisa v prihodnosti usmeritev k mladi generaciji, ki v Evropi dosega izjemne uspehe. Dejal je, da iščejo namiznoteniškega Andreo Massija. »Po novem letu, morda že decembra, bomo objavili razpis za selektorja. Glede na to, da sem svojega jokerja že porabil, se bom opiral na mnenje strokovnega sveta,« je dejal Hribar. »Če mi nekdo ne dvigne telefona, ne morem pomagati. Tokič mi je napisal mobilno sporočilo. Na takšen način nisem navajen komunicirati. Lahko rečem, da je imel Tokič v preteklosti odličen status v odnosu z zvezo, kakršnega ima malo evropskih igralcev. Ne bom pa dovolil, da bo igralec odločal, kdo bo selektor,« je bil odločen Hribar. »Na Otočcu imamo izjemen center, v katerem trenirajo odlični igralci. Naj pride kdaj na trening tudi Tokič. Naj si ne želi, da ga bo nekoč Darko Jorgič vprašal, kje si bil, ko sem te najbolj potreboval. Tedaj se bo težko pogledal v ogledalo,« je odgovoril Hribar. Dodal je še, da se s ponujenim statusom Lasana za Tokiča ne bo nič spremenilo.