Na celjskem sodišču so včeraj na dražbi prodali Šport hotel na Pokljuki. Kupilo ga je podjetje Astraea Investicije Ena iz Maribora. Lastnik podjetja Jože Kojc ni želel razkriti, koliko bo zanj odštel, izdal pa je, da je bila dosežena cena bistveno višja od izhodiščne, ki je znašala 646.000 evrov, saj so jo dražili trije dražitelji.

Prenavljati naj bi ga začeli spomladi

Izklicno ceno za hotel so lahko dražitelji v posameznem koraku zviševali za deset tisočakov. Za dosedanjo najemnico hotela Tino Gjud iz Zavoda TI, ki je hotel vodila zadnje leto in pol, je bila izklicna cena previsoka, zato se včerajšnje dražbe na celjskem sodišču ni udeležila, čeprav je veljala za eno resnejših interesentk za nakup. »Za obnovo hotela bi bilo treba dodati vsaj še enkrat toliko denarja, če ne več, dva do tri milijone evrov,« je povedala. Tudi stečajni upravitelj mag. Milorad Vidović se strinja, da je hotel potreben predvsem energetske sanacije. Prav tako pa bo o njegovem uspehu odločalo tudi znanje in usposobljenost ljudi, ki ga bodo prevzeli, ne le vsota, ki jo bodo vanj vložili.

Kot pravi Kojc, se bo s sedanjo najemnico skušal dogovoriti, da bi po dosedanjih načrtih izpeljala letošnjo zimsko sezono, spomladi pa naj bi hotel začeli prenavljati. Postal naj bi prijazen predvsem družinam in športnikom, za slednje naj bi v njem uredili tudi sobo za višinske priprave. »Tradicijo hotela, ki bo leta 2030 praznoval 100-letnico delovanja, je treba ohraniti,« je še prepričan Kojc.

Prenova hotela, ki je potekala v letih 2008 in 2009, je prinesla kar nekaj sprememb. V hotelu je 42 sob s skupaj 139 ležišči za 120 gostov. Med sobami je šestih družinskih, vse pa so opremljene s kopalnico in brezžičnim internetom. Poleg restavracije je v hotelu še bistro s teraso, večnamenska dvorana oziroma telovadnica ter finska savna. Šport hotel Pokljuka ima tako skupno 2377 kvadratnih metrov uporabnih površin ter 3852 kvadratnih metrov zemljišč. Veliko parkirišče pred njim pa ni v celoti last stečajnega dolžnika.

Kupnino mora kupec poravnati v enem mesecu

Kupec mora plačati kupnino za nepremičnino v enem mesecu po pravnomočnem sklepu sodišča o soglasju k sklenitvi prodajne pogodbe. Vanjo se šteje tudi 10-odstotna varščina, ki jo je moral vplačati pred dražbo, namesto vplačane varščine pa so zainteresirani lahko svojo resnost dokazovali tudi z bančnimi garancijami.

A če bo zamuda kupca s plačilom kupnine trajala več kot 15 dni, lahko stečajni dolžnik odstopi od prodajne pogodbe – brez dodatnega roka, v katerem bi kupec lahko poravnal kupnino. V tem primeru kupcu ne bodo vrnili vplačane varščine.